Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tehotnú odmietli vyšetriť: Porodila postihnuté dieťa!

ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
ilustračné foto

VARŠAVA - Lekári odmietli urobiť kontrolné vyšetrenie tehotnej ženy, u ktorej panovalo podozrenie, že jej plod má genetickú poruchu. Niektorí mali obavu, že by Poľka v prípade pozitívneho výsledku chcela ísť na potrat. Podľa Európskeho súdu pre ľudské práva má žena, ktorá nakoniec porodila choré dieťa, dostať odškodné vo výške 45-tisíc eur.

Žena označovaná ako RR bola tehotná v roku 2002. Pri ultrazvukovom vyšetrení v 18. týždni tehotenstva lekári poňali podozrenia, že plod môže trpieť Turnerovým syndrómom. Dievčatá s týmto genetickým ochorením sú menšieho vzrastu, môžu mať poruchy sluchu a zraku, kvôli zakrpateniu pohlavných orgánov sú neplodné.

RR chcela podstúpiť genetické vyšetrenia, čo ale lekári odmietali a pacientku si "prehadzovali ako horúci zemiak". Počas ôsmich týždňov prešla ordináciami 16 doktorov. Namiesto toho, aby jej odobrali plodovú vodu, z ktorej možno Turnerov syndróm zistiť, podstúpila ďalších päť vyšetrení ultrazvukom. Jeden z lekárov jej genetické vyšetrenie odmietol vykonať s odôvodnením, že na jeho základe bude žena žiadať potrat, pričom on si nemyslí, že by Turnerov syndróm k tomu bol dôvodom.

V Poľsku platia veľmi prísne pravidlá týkajúce sa umelého prerušenia tehotenstva. Ženy môžu legálne podstúpiť interrupciu, len ak je ohrozený ich život alebo život plodu, alebo ak bolo dieťa počaté pri znásilnení alebo inceste.

RR nakoniec vyšetrenie plodovej vody podstúpila, ale výsledok potvrdzujúci ochorenie dostala až v 24. týždni tehotenstva. Jej žiadosť o interrupciu lekári odmietli, pretože plod bol už natoľko vyvinutý, že bol životaschopný, a potratom by porušili zákon.

RR porodila dcéru s Turnerovým syndrómom. Opustil ju manžel, zostala sama s tromi deťmi. Lieky pre pacientov sú v Poľsku hradené z verejného zdravotného poistenia len čiastočne.

U poľských súdov RR vybojovala od nemocníc a lekárov odškodnenie vo výške 65-tisíc zlotých (16 400 eur). Zároveň s podporou jednej ženskej organizácie zažalovala Poľsko pred Európskym súdom pre ľudské práva.

Sudcovia štrasburského tribunálu dospeli k záveru, že kvôli správaniu zdravotníkov sa RR dostala do situácie, keď dlhú dobu prežívala neistotu a strach a kedy jej chýbala podpora a informácie. Hlavne vzhľadom na to, že bola tehotná, jej to podľa súdu spôsobilo také utrpenie, ktoré zodpovedá krutému a ponižujúcemu zaobchádzaniu.

RR má od štátu dostať odškodnenie 45-tisíc eur a 15-tisíc eur na súdne trovy, informovala Gazeta Wyborcza.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu