Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Gangy slovenských autičkárov ukradli v Rakúsku stovky áut!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ST. PÖLTEN - Okolo 20 členov dvoch slovenských skupín autičkárov, ktoré sa podarilo odhaliť dolnorakúskej polícii v spolupráci so slovenskými a poľskými kolegami, má podľa odhadov kriminalistov na svedomí stovky krádeží.

Podľa polície ukradli asi 200 vozidiel vo Viedni, ako aj Dolnom a Hornom Rakúsku. Polícii sa podarilo doteraz zaistiť 13 automobilov a mnoho ŠPZ z ďalších vozidiel v celkovej hodnote asi 400 tisíc eur.

Oba gangy síce kradli samostatne, pri speňažovaní koristi však spolupracovali, informovala rakúska tlačová agentúra APA. V Rakúsku gangy pôsobili najmenej od jari 2008. Ich prvým registrovaným činom bola krádež dvoch BMW a dvoch áut Volvo v Mistelbachu v marci 2008.

Jeden z členov gangu vtedy havaroval na ukradnutom aute, podarilo sa mu však ujsť. Od roku 2009 do apríla 2011 sa postupne podarilo zadržať šesť mužov na Slovensku a sedem podozrivých v Rakúsku. Jedného z lídrov gangov, Slováka (40), zadržali na základe európskeho zatykača v apríli na Slovensku, ktoré ho medzičasom vydalo na trestné stíhanie do Rakúska. Zatykač vydali aj na ďalších podozrivých.

V Poľsku sa podarilo zadržať hlavu ďalšej skupiny autičkárov. Na základe dôverného podnetu polícia prehľadala jeho pozemok v Diezslawe, na ktorom objavila početné vozidlá a súčiastky automobilov odcudzených v Poľsku, ale aj Nemecku a Rakúsku. Muž (30), ktorý mal krádeže vozidiel objednávať, je vo vyšetrovacej väzbe. Počet a identitu spolupáchateľov však predbežne tají.

So svojimi kumpánmi mali od septembra 2010 do januára 2011 ukradnúť v Rakúsku 20 áut a pokúsiť sa o krádeže ďalších piatich Volkswagenov, Audi a Seatov. Škodu, ktorú spôsobili, odhadujú vyšetrovatelia na viac ako 360 tisíc eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu