Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci varujú: Hrozia druhé Pompeje!

Sopka môže vybuchunúť kedykoľvek Zobraziť galériu (5)
Sopka môže vybuchunúť kedykoľvek

BRAZZAVILLE - Je len otázkou času, kedy Mount Nyiragongo, jedna z najnebezpečnejších sopiek na svete, vybuchne a pochová mesto pod sebou. Tvrdia to viacerí seizmológovia, podľa ktorých by tak nastali novodobé Pompeje.

Hrozba je o to vážnejšia, že sopka sa nachádza uprostred vojnovej zóny na východe Konga. Posledných dvadsať rokov sa v tejto oblasti bojuje. Prímerie, ktoré je často porušované, pomáha udržovať 20-tisíc vojakov, ktorých sem vyslala OSN. Pod vulkánom sa rozprestiera mesto Goma, v ktorom žije približne milión ľudí.

Za ostatných niekoľko desaťročí sa Mount Nyiragongo "ozvala" dvakrát, pričom zakaždým zničila tisíce domov a pripravila tak ich obyvateľov o strechu nad hlavou. Na mesto vychrlila milióny kubických metrov lávy a niektoré budovy tak v žeravine doslova pochovala.

Taliansky seizmológ Dario Tedesco, ktorý sopku už pätnásť rokov študuje vyhlásil, že "nie je pochýb o tom, že Nyiragongo znova vybuchne" a Gomu preto označil za "najnebezpečnejšie mesto na svete". "Posledné erupcie boli ničím v porovnaní s tým, čo ešte len nastane," dodal.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu