Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Časť lebky nahradia kongresmanke implantátom!

Giffordsovú postrelili do hlavy v januári
Giffordsovú postrelili do hlavy v januári

HOUSTON - Lekári v Houstone dnes nahradia časť lebky kongresmanky Gabrielle Giffordsovej plastovým implantátom. Političku postrelil v januári do hlavy atentátnik na politickom zhromaždení a lekári jej potom kvôli obavám z opuchu mozgu odobrali časť lebečnej kosti. Súčasná operácia je podľa agentúry AP dôležitým medzníkom v jej uzdravovaní.

Giffordsová zatiaľ nosila zvláštnu helmu, ktorá chránila jej hlavu pred zranením. "Táto operácia zlepší kvalitu jej života , pretože  nebude musieť neustále strážiť svoju bezpečnosť a starať sa o helmu," povedal lekár Richard Riggs. Rekonvalescencia po operácii podľa neho potrvá nanajvýš dva dni.
 
Lekári umiestnia plastový implantát tak, že neovplyvní rast vlasov a tie potom zakryjú celé zranené miesto. Odobranú časť lebky ale nemôžu použiť, pretože ju strelné zranenie čiastočne roztrieštilo a s nepoškodenou kosťou by hladko nezrástla.
 
Giffordsová podstúpi operáciu len dva dni po tom, čo sa vrátila do Houstonskej nemocnice z Floridy. V tamojšom Kennedyho vesmírnom stredisku sledovala štart raketoplánu Endeavour, ktorému velí jej manžel, astronaut Mark Kelly.
 
Kongresmanka utrpela zranenia 8. januára na politickom zhromaždení v Tucsone v Arizone. Ozbrojenec ju strelil do hlavy a ďalej pálil do davu zhromaždených ľudí. Celkovo zabil šesť osôb a 13 ďalších zranil.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu