Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Strašný moment: Nad Heathrow udrel do lietadla blesk!

Blesk zasiahol prednú časť lietadla
Blesk zasiahol prednú časť lietadla

LONDÝN/BRATISLAVA - Strašidelný príklad búrlivej sily prírody sa odohral nad londýnskym letiskom Heathrow. Zubatý blesk narazil do strechy lietadla priamo nad hlavami pilotov. Silný výboj elektriny prešiel cez telo Airbusu A380 a pokračoval v ceste k zemi.

Stroj z Dubaja aj napriek zásahu bezpečne pristál o niekoľko minút neskôr a to bez škrabanca a zranení 500 cestujúcich či posádky.

Tieto neuveriteľné zábery, ktoré včera zverejnili zahraničné portály, zhotovil minulý mesiac fotograf Chris Dawson: "Videl som búrkové mraky a pomyslel som si, že budú ideálne na blesky."

Odborník David Learmount však nie je prekvapený, že najväčšie obchodné lietadlo vyviazlo bez poškodenia. "Lietadlá by mohol zasiahnuť blesk niekoľkokrát za rok. Dobrý zásah ako tento, môže vyzerať veľmi dramaticky, ale nemusí to mať žiadny vplyv," povedal. 

Výrobcovia lietadiel ich musia konštruovať tak, aby odolali zvonku a chránili vnútro. Kovový materiál teda musí umožniť, aby ním elektrina prešla. Inak by mohol stroj explodovať. 

Do lietadla udrel blesk

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu