Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

NYT: Útok na bin Ládina bol chaotický, krvavý a jednostranný

Sídlo bin Ládina v pakistanskom Abbottábáde
Sídlo bin Ládina v pakistanskom Abbottábáde

NEW YORK - Pri americkom zásahu proti teroristovi Usámovi bin Ládinovi podľa nových informácií denníka The New York Times strieľali takmer výlučne členovia amerického špeciálneho komanda. Oficiálna verzia amerického ministerstva obrany pritom hovorí o tom, že po celú operáciu trvala prestrelka s osadenstvo bin Ládinovej komplexu.

"Nové podrobnosti (o akcii) naznačujú, že zásah, hoci chaotický a krvavý, bol absolútne jednostranný," uviedol denník. Američania sa podľa neho s hŕstkou mužov brániacich bin Ládina rýchlo vysporiadali. Podľa zdrojov denníka The New York Times z americkej administratívy jediné výstrely protivníka padli na začiatku útoku, kedy z domu pre hostí, priliehajúceho k budove obývanej teroristom, začal streľbu jeden z bin Ládinových kuriérov abú Ahmad Kuvajt.
 
Keď jeho a ženu, ktorá bola tiež v budove, zabili americkí vojaci, tak už na Američanov nikto znova nevystrelil. Podľa Pentagonu, ktorého stanovisko v utorok prečítal novinárom hovorca Bieleho domu Jay Carney, sa ale príslušníci zásahového komanda bránili streľbe počas celej operácie. Rovnako šéf CIA Leon Panetta ten istý deň v televízii uviedol, že vojaci čelili streľbe, keď sa po schodoch snažili dostať do vyšších poschodí bin Ládinovho komplexu.
 
Keď komando vstúpilo do hlavnej budovy, jeho členovia zbadali brata zabitého kuriéra. Domnievali sa, že sa chystá použiť zbraň, tak ho zastrelili. Potom na ceste do vyšších poschodí zabili teroristovho syna Chálida. Nakoniec sa dostali do miestnosti, kde bol bin Ládin s manželkou. Terorista mal vraj na dosah samopal AK-47 a pištoľ Makarov. Vojaci ho preto zabili. Pri zásahu tiež strelili do nohy bin Ládinovej žene.
 
Nové informácie nie sú zďaleka prvé, ktoré menia pôvodnú verziu udalostí zverejnenú americkou stranou. Ešte v pondelok napríklad hovoril poradca amerického prezidenta pre otázky terorizmu John Brennan o tom, že šéf teroristickej siete Al-Kájda pri americkom útoku použil svoju ženu ako živý štít, a že sa zúčastnil prestrelky. Neskôr ale vyšlo najavo, že bin Ládin nebol ozbrojený a za svoju manželku sa neschovával.
 
Vojaci si ale podľa americkej strany mysleli, že každý v budove je ozbrojený, pretože čelili streľbe hneď, ako vstúpili na pôdu komplexu. "Celú dobu sa nachádzali v nebezpečnom a nepriateľskom prostredí," uviedol istý americký činiteľ.
 
Američania zmeny oficiálnej verzie vysvetľujú tým, že nejakú dobu trvalo, než príslušníci zasahujúceho komanda vypracovali podrobné správy o akcii. Ďalšie informácie o zásahu už ale podľa Carneyho nemienia zverejňovať, aby neohrozili podobné operácie v budúcnosti,
 
Američania najhľadanejšieho muža sveta po zhruba desaťročnom pátraní zabili v noci na pondelok v pakistanskom Abbottábáde. Obyvatelia Spojených štátov úspešnú akciu v naprostej väčšine prijali so zadosťučinením ako spravodlivú odplatu za útok al-Kájdy voči ich krajine z 11. septembra 2001, pri ktorom zahynulo takmer 3000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu