Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Manželia zotročili mentálne postihnutých, jeden pri práci zahynul

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Na štyri a pol a dva roky väzenia odsúdil súd v Číne manželský pár za to, že v továrni na severozápade krajiny nútil v otrockých podmienkach pracovať skupinu mentálne postihnutých. Uviedla to dnes tlačová agentúra Nová Čína.

Li Sing-lina a jeho manželku Li Jün-chuu tribunál v provincii Sin-ťiang obvinil z toho, že vo svojej továrni na výrobu stavebného materiálu nútili na mnoho hodín denne pracovať 18 ľudí s mentálnym postihnutím a neplatili im mzdu. Diskriminovali zároveň ich zamestnanecké práva a bili ich. Vlani bol jeden zo zamestnancov zabitý. Išlo o nešťastnú náhodu, Li však podľa súdu prípad nenahlásil polícii.

Muža poslal súd v sobotu do väzenia za porušenie Zákonníka práce. Jeho manželke zaviazal dvojročný trest s odkladom na tri roky. Každý má navyše zaplatiť pokutu 50.000 jüanov (asi 5 200 eur).

Prípady nútenej práce v minulosti v Číne u širokej verejnosti vyvolali rozhorčenie. V roku 2007 boli vďaka čínskym médiám odhalených tisíce ľudí nútených pracovať v otroctve v tehelniach v provinciách Šan-si a Che-nan. Medzi obeťami bol aj rad mentálne postihnutých. Vtedy políciu na stopu priviedol muž, ktorý zúfalo hľadal svojho zmiznutého dospievajúceho syna.

Peking sa prácu v otrockých podmienkach a detskú prácu snaží vykoreniť. O prípadoch podobných praktík médiá informujú len zriedka, podotkla agentúra Reuters.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu