Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Streľba na škole v USA si vyžiadala asi päť obetí

Obeťami útoku sa stali výlučne dievčatá. Zobraziť galériu (12)
Obeťami útoku sa stali výlučne dievčatá.

NICKEL MINES - Pri streľbe na škole v americkom meste Nickel Mines v Pensylvánii prišlo včera o život najmenej päť ľudí. Medzi nimi je aj strelec, ktorý spáchal samovraždu. Najmenej šesť detí utrpelo zranenia, niekoľko je v kritickom stave.

Motívy činu, ktorého obeťou sa okrem útočníka stali výlučne dievčatá, sú nejasné. Ide už o o tretí násilný incident na americkej škole za posledný týždeň.

Tridsaťdvaročný Charles Roberts vošiel do jednotriedky spravovanej komunitou Amišov, čo sú ľudia, ktorí sa zriekli vymožeností techniky, nepoužívajú autá, elektrinu a obliekajú sa ako pred dvesto rokmi.

V učebni bolo asi 15 chlapcov vo veku 6 až 13 rokov a 12 dievčat v rovnakom veku, uviedla agentúra AFP. Chlapcov potom útočník poslal von, dievčatá zviazal a zastrelil ich, uviedol komisár štátnej polície Jeffrey Miller. Spôsob uskutočnenia činu pripomína popravu. "Obete boli usmrtené strelou do hlavy," vysvetlil. Polícia vytvorila okolo školy zónu, do ktorej zakázala vstup. Za ňou stáli podľa záberov televíznych staníc desiatky ľudí v tradičných krojoch.

Nickel Mines leží v štáte Pensylvánia v okrese Lancaster a nachádza sa asi 100 kilometrov západne od Philadelphie. Záchranári dostali informáciu o incidente o 10.45 h miestneho času (16.45 h SELČ). Strelec, ktorý pracoval ako šofér dodávky, pochádza z neďalekého mesta Bart.

"Miesto zločinu bolo strašné," uviedol Miller. Strelec podľa neho krátko predtým povedal svojej žene, že sa mstí za niečo, čo sa stalo pred 20 rokmi. Všetko podľa Millera zatiaľ nasvedčuje tomu, že cieľom útoku mali byť mladé dievčatá. "Dosiaľ je potvrdených šesť mŕtvych," povedal lancasterský koroner Gary Kirchner agentúre AP; neskôr však upresnil, že si nie je istý počtom obetí.

Streľba v komunite spôsobila šok, uvádzajú agentúry. Medzi príslušníkmi tohto pacifistického spoločenstva sa vraj takmer nevyskytuje kriminalita. Majiteľ jedného z tamojších obchodov Aaron Meyer pre televíziu CNN povedal, že v meste a okolí s asi 30.000 obyvateľmi nie je ani žiadna polícia. Miller však uviedol, že streľba zrejme nesúvisí s amišskou komunitou.

Ide o ďalší zo série podobných incidentov, ktorým Spojené štáty v posledných dňoch čelia. Agentúra AFP s odvolaním na miestne média napísali, že americkí policajti dnes zasahovali na strednej škole v Las Vegas. Mali totiž informácie, že jeden zo študentov v areáli mal pri sebe zbraň. Polícia ale oznámila, že ju mladík nepoužil.

V stredu sa strieľalo na strednej škole v Bailey v štáte Colorado. Muž tam použil zbraň a vzal šesť rukojmemníkov. Štyroch z nich prepustil, potom zasiahlo policajné komando. Pri strete s políciou muž smrteľne zranil jednu z dvoch zvyšných rukojemníčok a zabil sám seba. V piatok jeden zo žiakov školy vo Wisconsine vystrelil niekoľko rán a zabil riaditeľa zariadenia.
Amiši sú malá sekta, ktorá sa osamostatnila na prelome 17. a 18. storočia a prežila prenasledovanie vďaka emigrácii do USA. Jej členovia odmietajú výdobytky modernej civilizácie a násilie. V USA obývajú malé územia predovšetkým v štátoch Pensylvánia, Ohio a Indiana. Ich počet je odhadovaný až na 200.000 ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu