Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Odsúdení podpálili väznicu, prespávajú v stanoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

MOSKVA - Rozsiahly požiar v noci na dnes zničil areál väznice v jihosibirskom Krasnokamensku. Oheň založili väzni počas vzbury, ktorú zorganizovalo 25 z nich na protest proti podmienkam väznenia. Vo väzenskom tábore si trest odpykáva tisíc odsúdených.

Po uhasení požiaru, ktorý zničil väčšinu väzenských ubikácií aj administratívnych budov, museli byť väzni provizórne ubytovaní v narýchlo vybudovanom stanovom mestečku. Cez 200 najťažších zločincov bolo eskortovaných do iných väzníc.

"Vzbúrenci zapaľovali všetko, čo im stálo v ceste," napísala agentúra ITAR-TASS. Neuviedla, či počas vzbury a požiaru došlo k zraneniu osôb. Polícia má podľa ruských médií situáciu pod kontrolou.

Krasnokamenská väznice je v Rusku známa predovšetkým tým, že sa v nej nejakú dobu zdržiaval bývalý šéf ruskej ropnej spoločnosti Jukos Michail Chodorkovskij. Ropný magnát si odpykáva dlhoročný trest za údajné krátenie daní a krádež veľkých objemov ropy.

Chodorkovskij svoju vinu popiera, o oprávnenosti jeho väznenia pochybuje aj ruská liberálna opozícia a západné organizácie na ochranu ľudských práv.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu