Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Z väznice utieklo 1000 väzňov a zaútočilo na mesto!

Líbyjskí demonštranti
Líbyjskí demonštranti (Zdroj: SITA)

TRIPLOLIS - Stovky väzňov ušli dnes z väzenia v Benghází na východe Líbye. Trestanci podpálili viacero objektov v meste, vrátane sídla tamojšej prokuratúry, pobočky banky a policajného okrsku.

Organizácia na obranu ľudských práv Human Rights Watch (HRW) uviedla, že od stredy bolo zabitých najmenej 24 ľudí. Neoverené správy na sociálnych sieťach hovoria až o 50 mŕtvych.

Skutočný počet obetí na životoch a ranených a tiež rozsah protestov sa dá ťažko určiť, pretože prístup novinárov do miest nepokojov je obmedzený, rovnako ako možnosti telefónneho spojenia s údajne nepokojnými miestami.

Agentúra Reuters uviedla, že protesty sa sústreďujú na východ krajiny. Podľa dopisovateľa BBC v egyptskej metropole Káhire správy o násilných potýčkach prichádzajú z piatich miest, do Tripolisu sa príliš nerozšírili. Podľa agentúry AP Kaddáfího režim rozmiestnil v nepokojných častiach krajiny bezpečnostné sily a zároveň varoval Libyjčanov pred účasťou v nepokojoch.

Kaddáfího oponenti tvrdia, že chcú politické slobody, rešpektovania ľudských práv a skoncovanie s korupciou. Kaddáfí však tvrdí, že jeho ľud sa teší skutočnej demokracii.

Do ulíc Benghází, ktoré bolo vo štvrtok jedným z hlavných dejísk protestov, dnes vyšli stúpenci vlády a líbyjská štátna televízia odvysielala údajne živé zábery, na ktorých muži skandujú heslá na podporu Kaddáfího. Sám Kaddáfí, ktorý krajine vládne cez 40 rokov, sa objavil v Tripolise na Zelenom námestí obklopený davom svojich priaznivcov, ale žiadny prejav nepreniesol.

V Benghází, kde má Kaddáfího režim tradične menšiu podporu, sa za účasti tisícok ľudí tiež konali pohreby demonštrantov, ktorí boli zabití pri štvrtkovom proteste. Pri doteraz najväčších stretoch medzi protivládnymi demonštrantami a políciou tú zahynulo najmenej šesť, ale podľa iných zdrojov až 14 osôb a desiatky ľudí utrpeli zranenia.

V meste potom prepukli nové protesty. Svedkovia, ktoré citoval server BBC, uviedli, že pred budovou miestneho súdu sa k protivládnymi protestom zhromaždili tisíce ľudí. Agentúra Reuters s odvolaním sa na dva zdroje napísala, že moc v meste prevzal Kaddáfího syn Saad, bývalý profesionálny futbalista v Taliansku.

Z jednej väznice v Benghází údajne utiekli desiatky politických väzňov, ktorých oslobodili demonštranti. Podľa súkromného líbyjského denníku Kúríná utieklo tisíc odsúdencov a asi 150 sa podarilo opäť chytiť. Šéfredaktor miestneho denníka agentúre AFP povedal, že väzni na úteku zapálili úrad prokurátora, jednu banku a policajnú stanicu v meste.

Bezpečnostné sily dnes tiež zabili troch odsúdených pri pokuse o útek z inej väznice neďaleko Tripolisu.

V meste bajd neďaleko Benghází sa odohrali podobné strety, pri ktorých podľa dnešnej bilancie prišlo o život najmenej päť osôb. BBC uviedla, že ľudia si tam nosia do ulíc stany, v ktorých začínajú táboriť. Protivládni demonštranti oznámili, že mesto obsadili a že sa k nim pripojili aj niektorí policajti. Mesto sa podľa vodcov jednej z exilových skupín vraj vymklo spod kontroly vlády, iné zdroje citované agentúrou Reuters to ale popierajú. Z

dravotnícke zdroje v meste AP oznámili, že v jednej z nemocníc sa nachádzajú telá najmenej 23 demonštrantov a 500 ľudí lekári ošetrili - niektorých na parkoviskách kvôli nedostatku postelí. "Potrebujeme lekára, lieky, všetko," povedal tento zdroj.

Líbyjská opozícia síce v posledných dňoch burcuje po vzore Tuniska a Egypta k protivládnymi protestom, doteraz v tejto krajine nevídaným, ale politológovia upozorňujú, že líbyjské ropné bohatstvo by mohlo vláde poskytnúť potrebné prostriedky na urovnanie sociálnych problémov, ktoré boli hnacou silou egyptských protestov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu