Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Havaj a Spojené štáty majú zasiahnuť trosky z Japonska!

Japonsku bude trvať roky, kým sa spamätá z prírodnej katastrofy
Japonsku bude trvať roky, kým sa spamätá z prírodnej katastrofy

HONOLULU - Havajské ostrovy môžu v nadchádzajúcich mesiacoch dostať nevyžiadanú zásielku zo zahraničia. Na ostrovy totiž smeruje veľká hromada trosiek zo zemetrasením zničeného Japonska. Výskumníci preto vytvorili simuláciu, ktorá ukazuje, akým spôsobom domy, kolesá, chemikálie a stromy vyplavené na Tichý oceán americké pobrežie zasiahnu.

Na základe simulácie vytvorenej tímom Medzinárodného tichomorského výskumného centra havajskej univerzity v Manoe, ktorý vedie Nikolai Maximenko a Jan Hafner, by sa prvá várka trosiek mala na pláže Havajských ostrovov vyplaviť do roka.

Po tom, čo minú Havaj, by mali v roku 2014 postupne doraziť na americké pobrežie smerom od Vancouveru cez Oregon, Washington až po Kalifornský polostrov a opäť sa odraziť smerom na Havajské ostrovy.

Druhý nápor má nastať o päť rokov a podľa vedcov by mal byť ešte silnejší a zničujúcejší pre havajské pláže a útesy ako prvý. V konečnom dôsledku sa trosky postupne rozložia a po mnohých rokoch kolovania v oceáne rozpadnú, uviedli vedci.



Trosky z Japonska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu