Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rádioaktívna voda už neuniká, hrozí ďalší výbuch!

Areál poškodenej elektrárne Fukušima.
Areál poškodenej elektrárne Fukušima. (Zdroj: SITA)

TOKIO - Japonským odborníkom sa dnes podarilo zastaviť únik vysoko rádioaktívnej vody z poškodenej jadrovej elektrárne Fukušima 1 do mora. Oznámila to spoločnosť TEPCO, ktorá elektráreň prevádzkuje.

Najnovšie sa firma ale obáva možného výbuchu v prvom reaktore, kde sa nahromadil vodík. Do zariadenia začali preto vháňať dusík, ktorý by mal hroziacej výbušnej reakcii vodíka s okolitým kyslíkom zabrániť.

Úsilie zastaviť únik vysoko rádioaktívnej vody za použitia 1500 litrov "tekutého skla" a ďalších látok bolo úspešné. Závada bola zistená v sobotu, keď technici odhalili prasklinu v šachte druhého reaktora. Už v pondelok sa podarilo nekontrolovaný únik vody obmedziť.

Zároveň pokračuje aj riadené vypúšťanie do oceánu 11 500 ton nahromadenej mierne rádioaktívnej vody, ktorá ochladzovala prehriate palivové tyče a ktorú už nebolo kde uskladňovať. Podľa odborníkov nepredstavuje v mori nebezpečenstvo, pretože sa v mieste jej rádioaktivita pomerne rýchlo rozriedi.

V sobotu vzorky odobraté z morskej vody priamo pri jednom z reaktorov obsahovali 7,5 miliónkrát väčšiu koncentráciu rádioaktívneho jódu, než je prípustné. O dva dni neskôr už hodnota klesla na násobok piatich miliónov.

Kým ešte minulý týždeň ďalej na mori v blízkosti elektrárne zaznamenali 4800-násobné prekročenie povoleného množstva rádioaktívneho jódu, teraz je koncentrácia 600-násobne nadlimitná. Pri vode, ktorá zostáva v reaktoroch, je radiácia naďalej na päťmiliónovom násobku, uviedla dnes agentúra Reuters.

Experti na jadrovú energetiku pripúšťajú, že poškodené reaktory takmer mesiac po devastujúcim zemetrasení a cunami zďaleka nie sú pod kontrolou. Krízové ​​tímy sa naďalej pokúšajú znovu sprevádzkovať chladiace jednotky reaktorov.

Kým čerpadlá nebudú fungovať, musia prehrievajúce sa reaktory ochladzovať ostrekovaním, hoci takto použitú a radiáciou kontaminovanú vodu už nie je kde skladovať. Preto k miestu havárie mieri obrí tanker, ktorý má doraziť 16. apríla. Okrem toho chce TEPCO postaviť špeciálne nádrže na dočasné uskladnenie rádioaktívnej vody.

Inžinieri medzitým zaznamenali nový problém na prvom reaktore, kde pravdepodobne stúpa koncentrácia vodíka k úrovniam, kedy by mohol pri reakcii s kyslíkom v atmosfére explodovať. Podobné výbuchy v marci silno poškodili budovy dvoch iných reaktorov. Proces vstrekovania dusíka, ktorý má neutralizačné účinky, má odo dneška trvať niekoľko dní. 

Jadrovú elektráreň vo Fukušime poškodila prívalová vlna cunami, ktorá po zemetrasení 11. marca zdevastovala severovýchodné pobrežie Japonska. Odstavená je aj elektráreň Fukušima 2. Obe zariadenia zabezpečovali do katastrofy dodávku štyroch percent elektrickej energie.

Živel si vyžiadal cez 12 tisíc ľudských životov, ďalších viac než 15 500 ľudí je nezvestných. Štvrť milióna ľudí je naďalej bez domova, vrátane 80 tisíc obyvateľov z okolia elektrárne Fukušima 1.

Japonsko zaznamenalo v dôsledku katastrofy prudký úbytok zahraničných turistov. Od 11. do 31. marca pristávalo na tokijskom letisku Narita denne v priemere 3400 cudzincov, čo je o 75 percent menej než vlani v rovnakom období.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu