Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Z ozónovej vrstvy počas zimy ubudlo 40 percent!

Ozónová vrstva nad Arktídou sa znížila na rekordné minimum
Ozónová vrstva nad Arktídou sa znížila na rekordné minimum

ŽENEVA - Svetová meteorologická organizácia (WMO) zaznamenala v posledných mesiacoch nad Arktídou rekordný úbytok ozónovej vrstvy, ktorá planétu Zem chráni pred škodlivým vplyvmi ultrafialového žiarenia. WMO to dnes oznámila na svojom webe.

Meranie pomocou satelitov a meteorologických balónov vypustených nad arktickými oblasťami a tiež pozemské pozorovania ukázali, že vrstva ozónu nad spomínaným územím klesla od začiatku zimy do konca marca o 40 percent. Doteraz najvyššie zaznamenaný úbytok ozónu za zimu pritom predstavoval asi 30 percent.

"Rozpad vrstvy zapríčinili látky v atmosfére, ktoré odstraňujú ozón, a tiež veľmi chladná zima v stratosfére," uviedla WMO na svojej internetovej stránke. Stratosféra je obzvlášť dôležitou vrstvou zemskej atmosféry, pretože obsahuje ozón.

Rekordný úbytok zaznamenali odborníci i napriek tomu, že existuje medzinárodná dohoda, ktorá obmedzuje výrobu a spotrebu chemikálií ničiacich ozón. Kvôli dlhej životnosti týchto látok v atmosfére bude trvať niekoľko desiatok rokov, než ich koncentrácia klesne na úroveň pred rokom 1980.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu