Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Exkluzívne svedectvo Slováka Patrika (26) z ulíc Bangkoku

Slovák Patrik Slovik si podáva ruku s vojakom, ktorý sa zúčastnil na prevrate.
Slovák Patrik Slovik si podáva ruku s vojakom, ktorý sa zúčastnil na prevrate.

BANGKOK - V thajskom hlavnom meste Bangkok už panuje pokoj. V jeho uliciach sa v utorok odohral úspešný vojenský prevrat, pri ktorom prišiel o moc premiér Šinavatra. Krajine vládne armádna generalita lojálna kráľovi Adulaydejovi. Turisti, vrátane tých zo Slovenska, sú však našťastie v poriadku. Prevrat sa zaobišiel bez násilia a obetí. Ako sa k moci dostala armáda? Nový Čas má exkluzívne svedectvo.

Očitým svedkom udalostí bol Patrik Slovik (26) z Nitry. „Armáda obsadila budovu vlády. V televíziách vysielali hymnu a bojové pesničky.“ Chýbali však správy a renomované kanály ako CNN a BBC prestali vysielať. Stali sa obeťou cenzúry. „Až o polnoci sme sa dozvedeli, že sa k moci dostal generál Sonti.“ Prevrat sa v Thajsku zopakoval po pätnástich rokoch. V desaťmiliónovom hlavnom meste nezavládla panika, aj keď do ulíc vyšla ťažká armádna technika a vojaci. Náš svedok má jasné vysvetlenie: „Atmosféra je pokojná. Ľudia tu v Bangkoku vnímajú celý prevrat pozitívne.“

Život sa postupne dostáva do starých koľají, aj keď niektoré banky, školy a úrady v hlavnom meste zostali včera zatvorené. Pučisti tvrdia, že nechcú zostať pri moci, len nahradiť skorumpovaného Šinavatru. Vo väzení sú jeho najbližší spolupracovníci. „Zaujímavé je, že celá rodina predsedu vlády aj niektorí ministri ušli z krajiny už pred prevratom. Ako by niečo tušili,“ povedal Novému Času svedok Patrik Slovik. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí sa pripojilo k väčšine vyspelých krajín a vyzvalo, aby naši občania zvážili prípadnú cestu do krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu