Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Do oceánu začali vypúšťať 11-tisíc ton rádioaktívnej vody!

Zničené bloky elektrárne Fukušima
Zničené bloky elektrárne Fukušima (Zdroj: SITA)

Aktualizované

TOKIO - Japonská vláda vyzvala operátora jadrovej elektrárne vo Fukušime, aby podniklo urýchlené kroky na zastavenie vypúšťania rádioaktívnej vody do oceánu. TEPCO s vypúšťaním začalo dnes večer miestneho času. Toto opatrenie má urýchliť práce na opätovnom získaní kontroly nad komplexom, informovala tlačová agentúra Kjódo.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano dnes japonskú jadrovú krízu podľa agentúry AP označil za veľkú výzvu, ktorá musí mať významný vplyv na budúce zabezpečenie jadrových elektrární.

"Musíme zastaviť vytekanie do oceánu čo najskôr. Naliehavo žiadame spoločnosť TEPCO, aby urýchlene konala," povedal na tlačovej konferencii hovorca japonskej vlády Jukio Edano. Nahromadená radiácie z úniku, ktorý zatiaľ odoláva všetkým snahám o zastavenie, "bude mať rozsiahly vplyv na oceán", dodal.

TEPCO plánuje vypustiť 11 500 ton znečistenej vody vrátane približne 1500 ton nahromadenej podzemnej vody. Koncentrácia rádioaktívnych látok vo vode približne 100-krát prekračuje povolený limit, no táto úroveň je podľa TEPCO stále relatívne nízka a neohrozuje zdravie obyvateľov.

Obavy miliónov ľudí na celom svete o bezpečnosť jadrovej energie je "treba brať vážne", povedal dnes vo Viedni šéf MAAE Amano na úvod desaťdňovúého stretnutia predstaviteľov desiatok signatárskych krajín Dohovoru o jadrovej bezpečnosti a vyzval na "dôsledné lipnutie na najprísnejších medzinárodných bezpečnostných štandardoch".

Nemenovaný činiteľ operátora fukušimskej elektrárne upozornil, že môže trvať aj niekoľko mesiacov, než sa podarí dostať pod kontrolu vážne problémy, ktoré v jadrovej elektrárni spôsobilo zemetrasenie, respektíve následná prívalová vlna cunami z 11. marca. Vláda je ale pod paľbou kritiky, že živelnú katastrofu spája takmer výlučne len s jadrovou krízou, zatiaľ čo nemalý počet obyvateľov je vystavený kríze humanitárnej. Pritom sa 60 percent Japoncov vyjadrilo, že by pristúpilo na zvýšenie daní, aby tak pomohlo krajine sa spamätať.

Inžinieri vo Fukušime sa snažia zistiť, kadiaľ z jedného z reaktorov voda uniká. Na sledovanie použili dokonca kúpeľovú soľ, aby im mliečnobiele zafarbené prúdenie pomohlo vystopovať zdroj úniku. Už cez víkend vytvorili zmes pilín a novinového papiera s polymérmi a cementom k uzavretiu praskliny v betónovom plášti reaktora číslo 2.

TEPCO zvažuje, že v mori pri elektrárni postaví akúsi zástenu, ktorá by zabránila prúdeniu rádioaktívnej vody ďalej do oceánu. Zatiaľ sa však nerozhodlo, aký materiál použiť. Proti zabetónovaniu poškodených blokov sa stavia ruský expert, zástupca riaditeľa koncernu RosEnergoAtom a Kurčatovovho výskumného ústavu Vladimir Asmolov.

"Je to číra strata síl, ako hovorí skúsenosť z Černobylu. Tam sa veľa horúcich hláv snažilo zaliať reaktor betónom. Vybudovali sarkofág, ale vzniklo v ňom množstvo prasklín a inak tomu ani byť nemôže. Betónovanie len uzavrie prístup k poškodenej oblasti a prekáža ďalšej kontrole a efektívnej likvidácii následkov. Odstrániť betón je potom ďaleko zložitejšie ako betónovanie... Sarkofág je pasca, ktorá vytvára nové problémy bez záruky ich riešenia," varoval v denníku Izvestija. Namiesto betónu radí opraviť uzavretý okruh cirkulujúcej vody pre ochladzovanie reaktorov, navyše vraj sú k dispozícii funkčné technológie čistenia rádioaktívnej vody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu