Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Chirurg priznal, že pred službou vypil 1,5 litra destilátu!

ilustračné foto
ilustračné foto (Zdroj: TASR)

NÁCHOD – Chirurg (53) ordinoval opitý a pres súdom priznal, že v noci pred službou vypil 1,5 litra destilátu! Naposledy sa vraj napil skoro ráno.

"Bolo mi zle, cítil som opicu," opísal súdu svoj stav pred otvorením ordinácie. Pil vraj preto, že mal finančné problémy kvôli úhradám od zdravotnej poisťovne.

Prípad chirurga Miroslava Zlámala už rieši súd v českom Náchode. Za opitosť bol trestaný už predtým, teraz mu hrozia za ohrozovanie pod vplyvom návykovej látky až tri roky väzenia.

Na lekárovou opitosť políciu upozornili pracovníci zdravotnej poisťovne, ktorým lekár z ordinácie dopoludnia telefonoval. Z hovoru poňali podozrenie, že je opitý. Policajti potom lekárovi priamo v ordinácii namerali v dychu 4,16 promile alkoholu.

Opakované skúšky ukázali ešte dvakrát takmer 2,9 promile. Tretia a posledná skúška, zhruba po hodine od prvej, ukázala ešte cez 2,5 promile alkoholu.

Do príchodu polície Zlámal ošetril jednu objednanú pacientku, ktorá k nemu prišla na kontrolu so zlomeným prstom. Iných pacientov podľa svojich slov nemal a popoludňajšie ordinačné hodiny chcel zrušiť.

Lekára teraz bude skúmať znalec z odboru psychiatrie. "Obžalovaný nemal problémy s alkoholom prvýkrát. Preto je nutné objasniť jeho duševný stav a vplyv alkoholu na jeho osobnosť," uviedla sudkyňa Jana Geislerová.

Zlámala, ktorý stále ordinuje, už v roku 2009 odsúdili za riadenie auta v opitosti na šiesť mesiacov väzenia s podmienečným odkladom na dva roky a dostal zákaz riadenia na 2,5 roka. Skúšobná lehota mu mala vypršať 27. augusta. Už predtým dostal v priestupkovom konaní pokutu za riadenie auta v opitosti.

V minulosti podľa svojich slov absolvoval dve protialkoholické liečenia. "Po druhej liečbe som nejaký čas abstinoval," povedal súdu. Od marca navštevuje protialkoholickej poradňu.

Jeho obhajca pritom tvrdil, že do januárového prípadu za 26 rokov lekárskej praxe nikdy nemal problém s alkoholom v práci. Vypracovanie znaleckého posudku, ktorý navrhol prokurátor, označil za nadbytočné.

Chirurga za januárový prípad už súd v neverejnom konaní potrestal takzvaným trestným príkazom k verejno-prospešným prácam. Štátny zástupca však trest považoval za nedostatočný a podal proti nemu odpor. Súd potom nariadil na dnes hlavné pojednávanie.

Prípady opitých lekárov nie sú v Česku výnimočné. Vlani v marci polícia v Otrokoviciach riešila prípad opitého lekára s 2,7 promile alkoholu. V Olomouci predvlani v novembri namerali policajti lekárovi v ordinácii cez tri promile alkoholu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu