Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nočný "úchyl" znásilňoval slepé a hluché babky

Obávaný Delroy Grant
Obávaný Delroy Grant

LONDÝN - Britskej polícii sa nedávno podarilo zatknúť jedného z najobávanejších sexuálnych zločincov v histórii krajiny. Verejnosť jej však nedokáže odpustiť to, že v minulosti premrhala niekoľko šancí na jeho dolapenie.

Takmer dvadsať rokov starší ľudia z juhovýchodného Anglicka žili v strachu. Až do novembra 2009 totiž Grant (53) úspešne unikal pred spravodlivosťou. Počas tejto doby znásilnil a inak sexuálne zneužil stovky starších žien, z ktorých mnohé boli slepé, hluché alebo trpeli Alzheimerovou či Parkinsonovou chorobou.

Na verejnosť nedávno prenikli informácie, že polícia mala v roku 1999 príležitosť zločinca dolapiť, ale túto šancu zmarila. To umožnilo bývalému taxikárovi napadnúť ďalších minimálne 140 obetí.

Vyčíňanie muža známeho pod prezývkou "Nočný úchyl" začalo ešte na začiatku deväťdesiatych rokov a zoznam trestných činov, ktoré spáchal, obsahuje vlámania, znásilnenia a napadnutia žien prevažne v staršom veku. Široké geografické rozhranie a náhodné načasovanie útokov znemožňovali polícii predvídať Grantovo konanie.

V máji 1999 však mali vyšetrovatelia jedinečnú šancu útočníka zatknúť. Očitý svedok zazrel v meste Bromley podozrivého muža ako nastupuje do auta neďaleko miesta, kde došlo v tom čase k vlámaniu. Zapísal si číslo štátnej poznávacej značky a poskytol ho polícii. Tá prípad na základe ďalších informácií posunula Scotland Yardu.

Jeden z vyšetrovateľov pri overovaní identity Delroya Granta ale pochybil, kvôli čomu polícia začala sledovať nesprávneho muža s podobným menom. "Bolo to malé nedorozumenie, ktoré malo strašné následky," uviedla hovorkyňa Komisie pre sťažnosti na políciu.

Vo vyšetrovaní, ktoré daňových poplatníkov stálo 10 miliónov libier (11,3 milióna eur), sa objavilo viacero pochybení. Granta zadržali v septembri 2009 a po dokázaní viny ho minulý piatok odsúdili na 27 rokov.



Zvrhlík znásilňoval babky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu