Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lietadlá museli pristáť "načierno", dispečer zaspal

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americké bezpečnostné zložky dnes vydesil incident na Reaganovom letisku v hlavnom meste Washington, kde pristáli dve dopravné lietadlá bez akéhokoľvek komunikačného kontaktu s kontrolnou vežou.

Z predbežných výsledkov vyšetrovania vyplýva, že službukonajúci nočný letový dispečer zaspal.

Dve lietadlá, ktorá nenadviazali s vežou washingtonského letiska spojenie, naviedol na pristátie dispečer z menšieho letiska vo Virgínii vzdialeného asi 60 kilometrov. Oba stroje, na ktorých palubách bolo 97 a 68 ľudí, pristáli bez problémov.

Vrásky na čele expertov vyvoláva hlavne fakt, že pristávací priestor Reaganovho letiska, ktoré leží len šesť kilometrov vzdušnou čiarou od Bieleho domu, bol dlhú dobu bez dozoru. Driemajúceho dispečera nezobudili ani opakované telefonáty kolegov a nadriadených.

Do veci sa vložil americký minister dopravy Raymond LaHood, ktorý nariadil zriadenie ďalšieho miesta nočného dispečera na washingtonskom letisku, ktoré je vzhľadom k svojmu umiestneniu chápané ako "kritický priestor". Minister tiež nechal preveriť rozvrhnutie nočných služieb na všetkých letiskách na území USA.

Podľa expertov nebola bezpečnosť dvoch pristávajúcich lietadiel vážne ohrozené, pretože regionálne letisko, s ktorým sa piloti spojili, malo dostatočne výkonné radary, aby situáciu zvládlo. K ohrozeniu bezpečnosti mohlo dôjsť len v málo pravdepodobnom prípade, keby priamo na ploche bránila pristátiu nejaká fyzická prekážka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu