Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Cieľom zásahu nemá byť Kaddáfí, Británia to však nevylučuje

Muammar Kaddáfí
Muammar Kaddáfí

PARÍŽ/LONDÝN - Francúzske ministerstvo obrany dnes uviedlo, že cieľ zahraničného zásahu v Líbyi je ochrana obyvateľstva, nie odstránenie líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Britský minister zahraničia William Hague to však nevylúčil. Povedal ale, že nebude žiadna invázia do Líbye a nebudú tam žiadne okupačné sily.

Hovorca francúzskeho ministerstva povedal, že cieľ zásahu je presadiť rezolúciu Bezpečnostnej rady číslo 1973, teda chrániť obyvateľstvo, a že rezolúcia "ani zblízka ani zďaleka" nepredpokladá odstránenie Kaddáfího.
    

Francúzsky minister zahraničia Alain Juppé v sobotu povedal, že cieľ je pomôcť líbyjskému ľudu oslobodiť sa od Kaddáfího, aj keď to rezolúcia číslo 1973 výslovne nepredpokladá.
    
Hague dnes podľa agentúry Reuters v rozhovore pre BBC odmietol povedať, či Kaddáfí bude alebo môže byť zavraždený, a trval na tom, že sa nenechá "zatiahnuť do detailov o tom, čo alebo kto by sa mohol stať cieľom". "Nebudem špekulovať o cieľoch. To záleží na okolnostiach v danej chvíli," povedal.
    
Britský minister však povedal, že nebude žiadna invázia do Líbye a že tam nebude žiadna okupačná sila. Podľa jeho ďalších slov terajšie letecké údery na Líbyu ďalej podporuje Liga arabských štátov. Hague sa pritom odvolal na jej generálneho tajomníka Amra Musu, s ktorým hovoril telefonicky krátko potom, čo Músa údajne povedal, že letecké údery nechce.
    
"Samozrejme rovnako ako my všetci vyslovoval znepokojenie nad akýmikoľvek civilnými obeťami. Podporuje (ale) rezolúciu OSN, uplatňovanie rezolúcie," povedal Hague.
    
Podľa nedeľnej správy Reuters Músa povedal, že "čo sa teraz deje v Líbyi, sa líši od (proklamovaných) cieľov na vytvorenie bezletovej zóny. Čo chceme, je ochrana civilistov, a nie ich ďalšie bombardovania."
    
Na túto kritiku sa dnes odvolal nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle a povedal, že Nemecko (ktoré sa v Rade bezpečnosti zdržalo hlasovania o rezolúcii číslo 1973) sa cíti týmito výhradami posilnené.
    
V Latinskej Amerike sa ku kritike venezuelského prezidenta Huga Cháveza na adresu zásahu v nedeľu pripojil paraguajský prezident Fernando Lugo. "Ľutujem, že Spojené národy tieto útoky legitimizovali," vyhlásil.
    
Naopak peruánsky prezident Alan García zásah ocenil. Podľa neho je "veľmi významné, že sa národy sveta zjednotili, aby zabránili takýmto masakrom, ktorých cieľ omje potlačiť oprávnené protesty ľudu".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu