Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Jadrovú elektráreň Fukušima evakuovali, z objektu stúpa dym!

Jadrová elektráreň Fukušima 1
Jadrová elektráreň Fukušima 1 (Zdroj: SITA)

TOKIO - Všetkých pracovníkov japonskej jadrovej elektrárne Fukušima 1 dnes evakuovali po tom, čo sa nad najrizikovejším tretím blokom objavil dym.

Podľa agentúry AFP to oznámila energetická spoločnosť Tepco, ktorá prevádzkuje komplex poškodený 11. marca zemetrasením a prívalovou vlnou cunami. Krátko predtým pritom japonský premiér Naoto Kan vyhlásil, že sa situácia v elektrárni postupne zlepšuje.

Agentúra AP s odvolaním na hovorcu Tepco uviedla, že dym stúpal z vyhoreného paliva tretieho bloku elektrárne. Reaktor robil inžinierom vrásky už cez víkend, kedy v jednu chvíľu kvôli rastúcemu tlaku zvažovali o o nútenom vypustení rádioaktívnej pary.

"O 15:55 (7:55 SEČ) sme z elektrárne dostali hlásenie, že zo strechy reaktora 3 uniká sivý dym. Nariadil sme evakuáciu pracovníkov, ktorí sa nachádzali v blízkosti," citovala dnes AFP zdroj zo spoločnosti Tepco.

Japonskí inžinieri od prírodnej katastrofy bojujú s prehrievaním a nadmerným tlakom v reaktoroch poškodenej jadrovej elektrárne. Najväčšie riziko pritom predstavuje práve tretí reaktor, pretože sú v ňom palivové články obsahujúce obzvlášť nebezpečné plutónium.

Tretí reaktor bol tiež najviac poškodený prírodnou pohromou. Strechu jeho budovy úplne zničila mohutná explózia z minulého týždňa. Príčinou bolo nahromadenie vodíka počas snáh o zníženie tlaku v reaktore.

Technici sa doteraz reaktory pokúšali chladiť provizórne vodou zhadzovanou z vrtuľníkov a pomocou vodných diel. Postupne však aj k jednotlivým blokom privádzali elektrinu, aby mohli spustiť štandardné chladiace systémy.

Japonské Tokio opäť otvára obchody

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu