Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V treťom reaktore stúpa tlak, nasadili vrtuľníky

Vrtuľník zhadzuje vodu na reaktor č. 3 Zobraziť galériu (2)
Vrtuľník zhadzuje vodu na reaktor č. 3

TOKIO - V treťom reaktore poškodenej jadrovej elektrárni Fukušima 1 opäť začal stúpať tlak. Oznámil to dnes prevádzkovateľ elektrárne, ktorej havária komplikuje záchranné práce v Japonsku po piatkovom ničivom zemetrasení. Tretí reaktor ako jediný zo štyroch vo Fukušime funguje na zmiešané palivo obsahujúce aj vysoko nebezpečné plutónium.

Japonci dnes znovu na schladenie reaktorov nasadili vojenské vrtuľníky, ktoré zhadzujú dolu vodu. Stredajší pokus v dôsledku vysokej hodnoty rádioaktivity nad reaktormi odvolali. K miestu mieria aj automobily s 11 vodnými delami.
    

Prevádzkovateľ elektrárne považuje za prioritu reaktor číslo tri, pretože z neho stále uniká para.
    

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu potvrdila, že jadro je poškodené na reaktoroch jedna, dva a tri, ale ich bezpečnostné obaly sú zrejme v poriadku.
Napriek tomu agentúra hodnotí situáciu ako mimoriadne vážnu. Jej šéf Jukija Amano sa asi už dnes vydá do Japonska.
    

Japonská jadrová agentúra tvrdí, že úroveň rádioaktivity v okolí elektrárne stále klesá.
Nepretržite ju meria osem zamestnancov elektrárne. Hodnoty sú vraj nadpriemerné, ale nie nebezpečné. V stredu večer bolo pri západnej bráne objektu nenameraných 338 mikrosievertov za hodinu. Ak by človek zostal vonku rok, bol by vystavený radiácii o hodnote 400 mikrosievertov. Priaznivá na dnes zostáva meteorologická predpoveď, pretože vietor stále veje na juhovýchod, teda smerom od Japonska na Tichý oceán.
    
Premiér Naoto Kan informoval amerického prezidenta Baracka Obamu o tom, ako Japonsko haváriu rieši. Obama sľúbil, že USA urobia všetko, aby pomohli Japonsku zotaviť sa po zemetrasení. USA posielajú do Japonska bezpilotné lietadlo určené na lety vo vysokých výškach. Bude overovať rozsah škôd. Americké ministerstvo zahraničia v stredu vydalo povolenie na dobrovoľnú evakuácii rodinných príslušníkov amerického diplomatického personálu v Japonsku.
    
Problémy s elektrárňou zastierajú ťažkosti, v ktorých sa po zemetrasení a cunami ocitli desiatky tisíc Japoncov. Bez elektriny je v mrazivom počasí 850 tisíc japonských domácností. Počet obetí živelnej pohromy presiahol 10 tisíc, oveľa viac ľudí je nezvestných. Ľudia vraj sú chorí zo zimy a majú hnačky.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu