Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Nájdené telo patrí nezvestnej Aničke (9), potvrdila polícia

Aničku hľadajú už od októbra Zobraziť galériu (3)
Aničku hľadajú už od októbra

Aktualizovné

PRAHA - Expertíza potvrdila, že pozostatky tela nájdené v pražskej Tróji patria s najväčšou pravdepodobnosťou Aničke Janatkovej. Informovala o tom pražská policajná hovorkyňa Andrea Zoulová. Dievčatko sa stratilo pred piatimi mesiacmi neďaleko miesta nálezu.

"Totožnosť na 100 percent potvrdí až test DNA," uviedla Zoulová. Podľa nej polícia vykoná v nasledujúcich dňoch radu ďalších expertíz na objasnenie ďalších skutočností.

Anička sa stratila 13. októbra cestou do školy v pražskej štvrti Troja. Hľadali ju stovky vojakov a policajtov, jej rodičia dvakrát verejne vystúpili s výzvou, dokonca ponúkli 3,5 milióna českých korún. Ozvali sa im najmä podvodníci, šialenci a vydierači.

Jedna z najpravdepodobnejších verzií bol od začiatku únos pedofilom. V súvislosti s prípadom stíhajú muža (41), podrobnosti ale polícia poskytuje veľmi striedmo.

Telo hľadali stovky policajtov počas niekoľkých týždňov, avšak bezvýsledne. Do Troje sa ráno polícia opäť vrátila. "Skúšali sme nové 3D technológie a našli sme určitú indíciu, ktorá by mohla súvisieť s pátraním po Aničke," uviedla hovorkyňa polície Andrea Zoulová pre portál novinky.cz.

Podľa informácii portálu aktualne.cz objavila pátracia skupina mŕtvolu pri jednom z rozostavaných domov. Prvotnou indíciou mali byť otlačky prstov hlavného podozrivého Ota T. na pracovnom náradí, povaľujúcom sa okolo domu.

Policajný prezident Petr Less Rádiu Impuls povedal, že vzhľadom k miestu nálezu a informáciám, ktoré v priebehu vyšetrovania polícia zhromaždila, je nadpolovičná pravdepodobnosť, že ide o telo Aničky Janatkovej. Uviedol tiež, že týmto miestom polícia prešla už niekoľkokrát, dokonca tu pátrala hneď 13. októbra. "Kvôli tomu, že telo bolo nájdené v akejsi neštandardnej hĺbke pod povrchom zeme, psy neboli schopné telo odhaliť," dodal.

Less tiež priznal, že na odkrytí miesta sa významne podieľalo jednak teplé počasie, ale aj činnosť divokej zveri. "V tento okamih môžem potvrdiť, že divá zver prispela k tomu, že to miesto vo veľmi malom, povedzme priestore, bolo odkryté." Zoulová popoludní upresnila, že policajti nájdené telo na mieste podrobnejšie neskúmali, aby nezničili stopy. Pôdu podľa nej rozryla čierna zver, s veľkou pravdepodobnosťou to mohla byť ošípané alebo jazvece, ktoré majú lepší čuch ako psy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu