Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

MZV hľadalo nezvestných v Japonsku, boli na Slovensku

Zemetrasenie a cunami spôsobili obrovské škody
Zemetrasenie a cunami spôsobili obrovské škody (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – MZV už získalo prehľad o Slovákoch v oblasti postihnutej zemetrasením a cunami v Japonsku. V oblasti malo byť 12 Slovákov, ministerstvo kontaktovalo desiatich z nich, o posledných dvoch sa dozvedelo, že sú na Slovensku.

"Podľa posledných a najaktuálnejších informácií sa nám podarilo zistiť, že aj zvyšní dvaja slovenskí občania sú v poriadku a momentálne sa nachádzajú už na Slovensku," informoval hovorca rezortu Ľuboš Schwarzbacher.

Na vývoj v Japonsku dnes reagovala aj premiérka Iveta Radičová. Ako uviedla, že situácia v Japonsku je vážna a dramatická, no Slovensku zatiaľ dôsledky nehrozia. Slovensko poskytne na humanitárnu pomoc pre Japonsko 250 tisíc eur. Premiérka dnes informovala parlamentný výbor pre európske záležitosti o výsledkoch mimoriadneho rokovania Európskej rady v Bruseli. Krajiny EÚ sa dohodli na koordinácii tejto pomoci. „Chceme zosúladiť celý postup humanitárnej pomoci s ostatnými krajinami, aby neprichádzalo k duplicitám alebo aby naopak niečo chýbajúce nepotrebovali viac ako čokoľvek iné,“ vyhlásila s tým, že forma ani rozsah pomoci zatiaľ nie je dohodnutý.

Kľúčovou otázkou podľa premiérky bude, ako túto pomoc do krajiny dopraviť a distribuovať, aby sa naozaj dostala k občanom. “Ukázalo sa, že v minulosti použité finančné prostriedky neboli vždy to najšťastnejšou formou pomoci, takže i my zvážime formu materiálnej, konkrétnej pomoci,“ konštatovala. Zopakovala, že Slovensko je pripravené do štyroch hodín vyslať do Japonska 25 záchranárov, ponúknuť vieme aj potravinovú pomoc, vodu, deky, prístrešia a podobne. „Čakáme len na odpoveď z Japonska, aby definovali spôsob, v akých intervaloch a čo by najviac potrebovali,“ dodala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu