Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Jadrová hrozba v Japonsku trvá, reaktor sa môže roztaviť!

Fukušima 1 pri pohľade zhora Zobraziť galériu (6)
Fukušima 1 pri pohľade zhora

TOKIO – V japonskej jadrovej elektrárni Fukušima môže dôjsť v jednom z reaktorov k roztaveniu palivových tyčí, pripustila to dnes spoločnosť, ktorá elektráreň prevádzkuje.

Podľa nej v dôsledku zlyhania poklesla hladina chladiacej vody v reaktore a štvormetrové palivové tyče sú z veľkej časti obnažené. Pracovníci sa ich teraz snažia ochladzovať morskou vodou, aby zabránili možnej katastrofe. Prvý pokus pred niekoľkými hodinami zlyhal.

Palivové tyče v jadrovom reaktore č. 2 zostali dnes už takmer bez vody potrebnej na chladenie. Úroveň chladiacej kvapaliny klesá napriek úsiliu zabrániť roztaveniu paliva v reaktore, uviedla agentúra DPA.

"Technici robia, čo môžu, aby vodou zachladili palivové tyče," uviedol Masahi Goto z tokijského Nukleárneho informačného strediska pre obyvateľstvo. Situáciu označil za "veľmi vážnu".

Tlačová agentúra Džidži o tom informovala v súvislosti so zlyhaním chladiaceho systému v elektrárni na východnom pobreží Honšu, ktorú v piatok zasiahlo silné zemetrasenie a následná vlna cunami.

Elektrárňou dnes otriasol v poradí už druhý silný výbuch, ktorý rovnako ako v predošlom prípade spôsobil nahromadený plyn v priestore okolo reaktora.

Najnovší výbuch poškodil budovu reaktora číslo tri, ochranný plášť zabraňujúci rozsiahlemu úniku žiarenia do vonkajšieho prostredia však nebol porušený. Explózia tiež po sebe zanechala 11 zranených.

Hovorca japonskej vlády, ktorého v pondelok citovala tlačová agentúra Kjódó ubezpečil, že katastrofický výbuch momentálne nehrozí. Keby sa nepodarilo zabezpečiť chladenie reaktora, došlo by k roztaveniu paliva i kovových stien plášťa reaktora. Ak bola bezpečnostná štruktúra okolo reaktora zemetrasením narušená, čo je pravdepodobné, mohlo by dôjsť k výraznému úniku rádioaktívneho žiarenia do okolia elektrárne.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu