Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kaddáfí ovládol aj Ras Lanúf, opozíciu ženie na východ

Kaddáfího jednotky
Kaddáfího jednotky

RAS LANÚF - Jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího v sobotu dobili strategické prístavné mesto Ras Lanúf, ktoré až do začiatku tohto týždňa patrilo k hlavným baštám opozičných síl.

Povstalci začali mesto opúšťať po útokoch Kaddáfího letectva už v minulých dňoch, až doteraz sa však skrývali v jeho tesnej blízkosti - v areáli, v ktorom sa skladujú zásoby nafty a zemného plynu. Kaddáfí však v sobotu napriek predpokladom povstalcov zaútočil aj na tieto zariadenia.

Vládnym jednotkám sa podarilo v sobotu dostať pod kontrolu aj neďaleké mesto Bin Džavád, ktoré tiež doteraz ovládali opozičné sily. Krátko po obsadení mesta doňho Kaddáfiho sily pozvali novinárov na oslavy víťazstva nad povstalcami. "Allah, Muammar, Líbya - to je ono!" skandovali vojaci pred novinármi. Vládne jednotky starostlivo zoškrabali z múrov všetky protivládne nápisy, reportér agentúry AP našiel iba jeden, ktorý hlásal, že "Kaddáfí je blázon".

Kaddáfího syn Sajf al-Islam v sobotu vyhlásil, že režim má pod kontrolou už 90 percent územia krajiny a čoskoro získa aj zvyšnú časť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu