Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Kaddáfího jednotky úspešné postupujú, atakujú mesto Misura

Líbyjskí povstalci Zobraziť galériu (7)
Líbyjskí povstalci

TRIPOLIS - Líbyjskí vojaci v noci na dnes vytlačili povstalcov asi 20 kilometrov od prístavného mesta Ras Lanúf a počas dňa zahájili útok na postavenie rebelov v meste Misura.

Vedúci predstavitelia povstalcov vyzývajú medzinárodné spoločenstvo k rýchlemu uverejneniu bezletovej zóny nad Líbyou, aby líbyjský vodca Muammar Kaddáfí nemohol naďalej používať k bojom letectvo. Zároveň ale rebeli oznámili, že majú rozsiahle zálohy pripravené na nasadenie do boja.

V noci začali vládne sily intenzívne bombardovať Ras Lnús a donútili rebelov z mesta odísť. Pri náletoch bola poškodená rafinéria v tomto dôležitom ropnom termináli a začala horieť. Podľa povstalcov sú škody také rozsiahle, že do piatich dní bude zariadenie úplne zničené.

Povstalci oznámili, že sa teraz chcú preskupiť a pokúsiť sa najneskôr do nedele o protiútok na Ras Lanúf.

Akcia v meste vzdialenom 615 kilometrov od Tripolisu je podľa agentúry AP známkou toho, že sa Kaddáfího jednotkám podarilo sformovať odpor po prvotnom šoku z povstania po 15. februári.

Kaddáfího jednotky dnes zaútočili aj na tretie najväčšie líbyjské mesto Misura, ktoré leží asi 150 kilometrov východne od metropoly. "Snažia sa dostať do Misure, sú teraz len asi desať kilometrov ďaleko. Počujeme bombardovanie. Nemáme inú šancu ako bojovať," povedal hovorca rebelov.

Podľa Reuters je zrejmé, že morálka rebelov po neúspechoch v iných častiach krajiny utrpela. Misura je poslednou povstaleckú baštou v západnej časti líbyjského pobrežia.

Kaddáfího syn Sajf Islám dnes podľa AFP vyhlásil, že vládne jednotky dosahujú úspech a že do súčasnej doby opätovne prevzali 90 percent líbyjského územia. Sajf Islam tiež odmietol, že by Tripolis pristúpil na nejakú dohodu s rebelmi. V piatok pritom vláda ponúkla amnestiu tým, ktorí zložia zbrane.

Šéf povstaleckého vedenia Mustafa Muhammad Abbúd Džalíl dnes tiež poprel, že by rebeli rokovali s Kaddáfim. Vyhlásil tiež, že majú v zálohe dostatok síl, ktoré môžu vrhnúť do boja. "Dobrovoľníci, ktorí teraz sú na fronte, predstavujú menej než 30 percent zo všetkých ľudí, ktorí sú ochotní ísť do boja. Naši ľudia sú pripravení a pevne rozhodnutí bojovať proti Kaddáfího silám," povedal.

Džalíl však vyzval medzinárodné spoločenstvo na urýchlené vytvorenie bezletovej zóny nad Líbyou. Ak opatrenie nebude prijaté, Kaddáfí podľa povstalcov dokáže do krajiny dopraviť ďalšie zbrane a žoldnierov. Džalíl tiež varoval, že ak by Kaddáfího jednotky obsadili hlavné stredisko rebelov Benghází, znamenalo by to smrť pol milióna ľudí.

O vytvorenie bezletovej zóny nad Líbyou usilujú predovšetkým Francúzsko a Británia, podporila to aj Liga arabských štátov. Predstavitelia NATO však dali najavo, že podobný krok by musel mať posvätenie Bezpečnostnej rady OSN.

Spojené štáty zatiaľ iba uviedli, že zvažujú všetky možnosti riešenia situácie v Líbyi. Dnes preplávali Suezský prieplav do Stredozemného mora americká jadrová ponorka a vojnová loď, aby ich USA mohli v prípade potreby použiť.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu