Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šéfa Vojenskej polície postavili kvôli zásahu v ČT mimo službu

Zásah polície v ČT
Zásah polície v ČT

PRAHA – Troch predstaviteľov českej Vojenskej polície - jej riaditeľa Vladimíra Ložku a ďalších dvoch dôstojníkov, ktorí sa v piatok večer priamo podieľali na zásahu v budove Českej televízie – postavil minister obrany Alexander Vondra (ODS) dočasne mimo službu.

Informoval o tom hovorca ministerstva obrany Jan Pejšek. Minister zároveň nariadil vyšetrovanie operácie, pri ktorej samopalmi ozbrojení príslušníci Vojenskej polície vstúpili na pôdu ČT, prehľadali kanceláriu troch redaktorov a zabavili ich počítače a rôzne písomné materiály.

Podľa ministra obrany Vondru bol zásah Vojenskej polície, ktorá hľadala dokumenty z prostredia vojenskej kontrarozviedky, neadekvátny danej situácii.

Vojenskí policajti si z kancelárie v budove Spravodajstva ČT na Kavčích horách v Prahe odniesli po mnohohodinovej prehliadke sedem plastových vriec so zaistenými materiálmi.

Šéf spravodajstva ČT Karel Novák dnes zopakoval svoju obavu, že pátranie po listinách, ktoré už boli odtajnené a o ktorých ČT odvysielala reportáž už vo februári, mohlo byť iba zámienkou.

"Odniesli si notesy, poznámky, adresy a ďalšie listiny, z ktorých sa dá zistiť, na akých veciach spojených s ministerstvom obrany teraz redaktori pracujú," uviedol Novák.

Kauza vstupu ozbrojenej jednotky Vojenskej polície na pôdu ČT súvisí s rokom 2007, keď vtedajšia ministerka obrany Vlasta Parkanová odvolala riaditeľa vojenskej kontrarozviedky Miroslava Krejčíka. Dôvodom mala byť ním údajne iniciovaná diskreditačná kampaň proti námestníkom Parkanovej.

Krejčík však vtedy i dnes tvrdí, že s tým nemal nič spoločné, ba naopak, že skutočným terčom diskreditácie bol on. K odvolaniu Krejčíka došlo v dobe, keď jeho úrad monitoroval podvody a predražovanie veľkých vojenských zákaziek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu