Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Do Českej televízie vtrhlo ozbrojené komando Vojenskej polície

Policajná razia v ČT Zobraziť galériu (2)
Policajná razia v ČT

PRAHA - Do sídla Českej televízie (ČT) v Prahe vtrhla v piatok večer asi desaťčlenná skupina ozbrojených príslušníkov Vojenskej polície (VP), jej členovia viac ako štyri hodiny prehľadávali jednu z kancelárií.

ČT sa s vojakmi sporí o vydanie zložky pochádzajúce z Vojenského spravodajstva, ktorú mal jeden z redaktorov a ktorá sa vzťahuje ku kauze bývalého šéfa vojenskej tajnej služby Miroslava Krejčíka. Hovorca VP Jan Čermák povedal, že majú súdny príkaz.

ČT ukázala vo vysielaní, ako vojaci v kuklách vyzbrojení samopalmi preskočili turnikety a uzavreli chodbu, kde sa nachádza kancelária redaktora Karla Rožánka. Na mieste boli aj príslušníci Policajného zboru. Zhruba po polhodine vojaci chodbu uvoľnili a kancelárie začali prehľadávať.

"Vojenská polícia sa na základe súdneho príkazu na prehliadku iných priestorov pokúša zaistiť dôkazy vo veci dôvodného podozrenia zo spáchania trestného činu ohrozenia utajovanej informácie. Dôkazy sa podľa našich zistení majú nachádzať v jednej z kancelárií v budove Spravodajstva ČT," povedal Čermák. Súdny príkaz vydal Obvodný súd pre Prahu 6.

Vedúca kancelárie náčelníka VP Michaela Cvanová trvá na tom, že všetky kroky Vojenskej polície sú v súlade so zákonom. Policajti podľa nej boli ozbrojení, pretože budovu ČT stráži súkromná bezpečnostná služba. Pripustila však, že zásah možno nebol primeraný. "Zásahom mohlo dôjsť k pochybeniu. Demonštráciu sily si nemôžeme dovoliť, kvôli jednému papieru to bolo zbytočné," povedala Cvanová.

Šéfredaktor spravodajstva ČT Karel Novák upozornil, že z materiálov zabavených v kancelárii by mohla Vojenská polícia zistiť, na akých kauzách teraz reportéri ČT pracujú.

Akciu Vojenskej polície tvrdo odsúdil úradujúci predseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Podľa neho ide o bezprecedentný útok na demokraciu v českých médiách a o snahu médiá zastrašiť. Premiéra Petra Nečasa vyzval, aby v prípade, že sa zo strany VP preukáže akékoľvek porušenie zákona, vyvodil okamžitú politickú zodpovednosť a Vondru odvolal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu