Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kňaz zneužíval sedem tínedžerov, dostal 15 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

RÍM - Na 15 rokov väzenia odsúdil vo štvrtok taliansky súd kňaza, ktorého uznal vinným zo sexuálneho obťažovania chlapcov.

Proces s Ruggerom Contim bol ostro sledovaný, pretože jeho nadriadený biskup priznal, že o obvineniach voči kňazovi vedel, nezbavil ho však úradu ani nenahlásil polícii. Contiho obžalovali zo sexuálneho násilia a ďalších obvinení, ktoré voči nemu vznieslo sedem chlapcov.

Obete - niektoré mali v čase zneužívania len 13 rokov - vypovedali, ako ich kňaz nútil vykonávať sexuálne akty v jeho dome vo farnosti na predmestí Ríma, kam ich často pozýval na večeru a sledovať filmy. Conti obvinenia poprel a podá odvolanie, informoval jeho právnik.

Biskup Gino Reali sa stal prvým talianskym biskupom, ktorého predvolali vypovedať v prípade obvinení zo sexuálneho zneužívania. Na súde bol vlani v máji a okrem priznania, že o obvineniach voči Contimu vedel, obhajoval svoje rozhodnutie nezbaviť kňaza úradu. Podľa vlastných slov obvinenia vyšetroval a dokonca zvolal cirkevný tribunál, na ktorý však žalujúci neprišli.

Právnici obetí uviedli, že Reali pomáhal kňazovi, pretože o obvineniach vedel, neurobil však nič na zabránenia ďalšiemu zneužívaniu. Po odsúdení Contiho pripravujú žalobu proti Realimu. Organizácia Caramella Buona, poskytujúca právnu pomoc Contiho obetiam, však priznala, že oficiálne obžalovanie Realiho je takmer nemožné vzhľadom na úzke inštitucionálne vzťahy Talianska s katolíckou cirkvou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu