Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovák dal českej banke falošný šek na 21 miliónov, dostal 8 rokov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ZLÍN – Ešte v júni 2008 predložil v pobočke Komerční banky v Uherskom Hradišti falošný šek banky HSBC na 900-tisíc eur, čo pri vtedajšom kurze predstavovalo viac než 21,5 miliónov českých korún.

Za pokus o podvod dnes zlínsky súd druhýkrát odsúdil Martina Mikloviča (35) na osem rokov väzenia. Krajský súd vyniesol trest už vlani v novembri, vrchný súd však vyhovel jeho odvolaniu a súd tak musel okrem iného opätovne preskúmavať pravosť šeku. Londýnska banka však potvrdila, že šek bol sfalšovaný.

"Doplnené dokazovanie nezmenilo nič na skutkových záveroch súdu a ani na výšku trestu," uviedla predsedníčka senátu Iveta Šperlichová.

Miklovič, ktorému hrozilo až desať rokov väzenia, vinu popiera. Rozsudok nie je právoplatný a Miklovič sa na mieste odvolal. "Nič som nespáchal, nemám čo ľutovať," povedal.

Podľa obžaloby si v banke vopred overil, že šek je v Česku preplatiteľný a bankovej poradkyni oznámil, že bude vypísaný na vysokú sumu. Pracovníčka potom v pobočke s mužom spísala príkaz na inkaso a šek poslala do pražskej centrály.

Odtiaľ ale prišla informácia, že ide o falzifikát a že šek vyplatený nebude. Obžalovaný tvrdil, že šek dostal od známej Renáty Weissovej, Slovenky žijúcej v Madride. Údajne chcela podnikať v Česku a od obžalovaného kupovala jeho firmu. Peniaze vraj boli určené na jej rozjazd.

O tom, že šek je falošný, Miklovič údajne nevedel. Weissová však dnes jeho slová opäť poprela s tým, že v Španielsku žije roky a záujem podnikať v Česku nemala. "Videla som ho trikrát v živote, prečo by som mu dávala šek na takúto sumu? Aké by som mala záruky, že mi peniaze vráti?" uviedla.

Miklovič, ktorý bol v minulosti päťkrát súdne trestaný, v banke vystupoval pod falošnou identitou. Vydával sa za iného Slováka, keď na falošnom doklade ponechal jeho osobné údaje a vymenil na ňom iba fotografiu za svoju. Skutočný majiteľ bol v tom čase vo vyšetrovacej väzbe.

Rovnaký falošný preukaz použil už v januári 2008 pri cestnej kontrole v Uherskom Hradišti. Policajti vtedy zistili, že sa v skutočnosti volá inak a v minulosti bol vyhostený z Česka až do roku 2015. Súd ho vtedy za porušenie trestu a falšovanie verejnej listiny poslal do väzenia. Miklovič si falošné doklady údajne zaobstaral kvôli tomu, že jeho syn a družka žijú v Uherskom Brode a on im chcel byť na blízku.

Spolu s Weissovou je navyše stíhaný aj za údajné pašovanie kokaínu z Kolumbie do Českej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu