Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Na eBayi okradol desiatky ľudí a viedol si o tom denník!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRISBANE - Podvodom prišiel k obrovskému balíku peňazí. Devätnásťročný mladík si o svojej nezákonnej činnosti dokonca viedol denník, ktorý neskôr políciu priviedol na jeho stopu.

Philipovi Johnovi Heggieovi pred dvoma rokmi skrsol v hlave nápad ako prísť poľahky k peniazom. Počítačovo zdatný školák si na internete zriadil dovedna až 119 falošných bankových účtov, na ktoré nelegálnym spôsobom previedol dva milióny austrálskych dolárov (1,47 milióna eur).

Pred časom si chcel z pobočky na predmestí Brisbane vybrať hotovosť, pokladníkovi sa však zdal podozrivý, tak privolal políciu. Detektívi počas vyšetrovania prípadu zistili, že mladík si otvoril viac ako sto bankových účtov pod falošnými menami. Podľa policajnej správy bol Heggie zaregistrovaný aj na portáli eBay, kde predával elektroniku. Kupujúci však svoj objednaný tovar nikdy nedostali. Podvodom od nich vylákal 40-tisic dolárov (29 400 eur).

"Konal vytrvalo, systematicky a sofistikovane," uviedla prokurátorka Patrina Clohessyová. Ako dôkaz polícii poslúžil denník, ktorý našli u mladíka v dome. V ňom si zaznamenával detaily svojich aktivít.

Podľa Heggieho obhajkyne trpel mladík v čase páchania trestných činov depresiami, ktoré liečil prípravkami dostupnými na internete. "Neuvedomoval si závažnosť kriminálneho konania, ktorého sa dopúšťal," povedala na súde.

Tínedžera obvinili z niekoľkonásobného podvodu a poslali do väzenia na tri roky, pričom o podmienečné prepustenie bude môcť požiadať už o dvanásť mesiacov. S ohľadom na dobu strávenú vo väzbe ešte pred vyhlásením rozsudku sa môže dostať na slobodu už koncom tohto mesiaca. Sudca uviedol, že vzhľadom na jeho vek verí v jeho nápravu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu