Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci bijú na poplach: Úmrtnosť na alkohol rýchlo rastie

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto (Zdroj: Profimedia)

LONDÝN - Pokiaľ sa nič nepodnikne, státisíce Britov sa v najbližších desaťročiach upijú k smrti, varovali dnes v časopise Lancet britskí lekári.

Upozornili, že kým v 80. rokoch viedli pečeňové choroby, spôsobované hlavne alkoholom, v priemere k 4,9 úmrtiam na 100-tisíc obyvateľov, v roku 2008 už tento index činil 11,4.

"Málokto môže pochybovať, že ide o špecifický problém Spojeného kráľovstva," napísali vedci z University of Southampton.

V 80. rokoch bola totiž úmrtnosť na choroby pečene v Británii zhruba rovnaká ako v iných západných štátoch ako Francúzsko, Austrália, Nórsko a Švédsko.

Kým tam sa ale odvtedy znížila alebo stabilizovala, v Británii sa viac než zdvojnásobila.

Autori štúdie upozorňujú zvlášť na "fenomenálny úspech" Francúzska v tomto smere. Pričítajú ho okrem iného zníženiu dostupnosti lacného alkoholu.

Vychádzajúc z doterajších údajov a trendov, došli vedci k záveru, že ak nebudú prijaté žiadne tvrdé protiopatrenia, mohol by alkohol počas nasledujúcich dvadsiatich rokov len v Anglicku a Walese zabiť 160 až 250-tisíc.

Kritizovali pritom britskú vládu pre jej údajne prívetivý pomer k výrobcom alkoholu; poukázali napríklad na to, že zástupcovia tohto priemyslu sú vo vládnej rade pre verejné zdravie. Vláda uvádza, že alkoholizmus a jeho zdravotné následky sú zložitý problém, ktorého riešenie si vyžaduje celospoločenský prístup.

Niektorí kritici nesúhlasia a volajú po aktívnejšom prístupe vlády, zahŕňajúcom napríklad vyššie zdanenie alkoholu, napísala agentúra AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu