Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Talianski demonštranti: Po Mubarakovi Silvio Berlusconi!

Protest proti Berlusconimu
Protest proti Berlusconimu

RÍM - Stovky ľudí včera protestovali v 40 talianskych mestách, vrátane Ríma a Milána, proti premiérovi Silviovi Berlusconimu.

Demonštranti vytýkali Berlusconimu jeho údajné útoky na nezávislosť justície aj posledné škandály s prostitútkami a požadovali demisiu šéfa kabinetu. "Protestujeme proti tejto vláde, ktorá sa drží nad vodou nakupovaním hlasov," citovala agentúra APA organizátorov demonštrácie v talianskej metropole.

"Demonštrujeme za hodnotu žien, ktoré boli Berlusconim degradované na úroveň tovaru," vyhlásili usporiadatelia zhromaždenia v metropole.

Demonštranti v Ríme tiež vyvolávali heslo "Po Mubarakovi Silvio Berlusconi". Egyptský prezident Husní Mubarak rezignoval v piatok po vlne demonštrácií proti svojej takmer tridsaťročnej vláde.

Niekoľko stoviek ľudí sa dnes zišlo aj pred justičným palácom v Miláne a vyjadrovali podporu tunajším štátnym zástupcom a sudcom. Milánska prokuratúra tento týždeň požiadala o začatie zrýchleného procesu proti Berlusconimu.

Taliansky premiér je obvinený z plateného sexu s neplnoletým marockým dievčaťom prezývaným Ruby a zo zneužitia svojich právomocí, keď sa údajne zasadil o jej prepustenie z väzenia potom, čo bola zadržaná za krádež. Berlusconi však obviňuje prokuratúru z podvratnej činnosti s cieľom vypudiť ho z úradu premiéra.

Ďalšie demonštrácie proti Berlusconimu sú naplánované na nedeľu. Manifestácie talianskych ženských spolkov sa majú konať v stovke miest, vrátane Ríma a Milána. Talianky budú demonštrovať za odvolanie premiéra, ktorý podľa nich dáva najavo pohŕdanie ženami.

V nedeľu sa ale v Miláne zároveň chystá demonštrácia na podporu Berlusconiho. Zhromaždenie zvolala vládna strana Ľud slobody.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu