Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pokiaľ nebude vláda, nebude ani sex, vyhlásila senátorka

Belgický parlament
Belgický parlament

BRUSEL - Jedna belgická senátorka prišla s pozoruhodným nápadom, ktorý by mal prispieť k sformovaniu nového kabinetu. Zhrnúť by sa mohol v stručnosti takto: Kým v krajine nevznikne nová vláda, nebude žiaden sex! Môže sa to zdať bláznivé, ale odráža to skutočnosť, že Belgičania sú už z neschopnosti miestnych politikov dohodnúť sa zúfalí.

Avšak Merleen Temmermanová, ktorá je okrem senátorky aj gynekologičkou, poznamenáva, že nejde o "nevyskúšanú" akciu. Podľa nej sa podobná "nátlaková operácia" odohrala zhruba pred dvoma rokmi v Keni. Tam sa tiež formovanie nového kabinetu pretiahlo.

"Každý už bol zo situácie unavený. Ženy sa tak držali výzvy typu 'sex až za vládu'. O mesiac neskôr bola vláda na svete," podotkla autorka neobvyklej iniciatívy v dnešnom vydaní denníka Le Soir.

Belgicko vládu nemá od vlaňajších júnových volieb, pričom sa kvôli tomu postavilo do nelichotivého čela európskych rekordmanov v povolebnom zostavovaní kabinetu. Navyše sa nezdá, že by sa situácia chýlila ku koncu.

Výzva belgickej senátorky nie je jediná, ktorá v Belgicku s viac ako 10,5 miliónom obyvateľov, vznikla. Známy herec Benoit Poelvoorde vyzval k tomu, aby sa Belgičania do sformovania vlády neholili, pričom jeho akcia mala pomerne silnú odozvu v médiách.

Problém Belgicka súvisí s tým, že ho tvoria dve dosť nesúrodé jazykové skupiny. Na jednej strane sú väčšinoví Flámi (sever), ktorých región je bohatší a chce viac právomocí, na strane druhej francúzsky hovoriaci Valóni obývajúci juh i väčšinu Brusela.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu