Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Jeden z mužov zatknutých v Británii patrí k vodcom Al-Káidy

LONDÝN - Britské bezpečnostné zdroje uviedli, že jeden z mužov zatknutých v Británii v súvislosti s plánovanými útokmi na transatlantické lety patrí k vodcom teroristickej siete Al-Káida. V dnešnom internetovom vydaní o tom píše Sunday Times.

Predstavitelia ministerstva vnútra neuviedli meno dotyčného, uviedli však, že je podozrivý nie len z organizácie pripravovaných bombových atentátov na desiatku letov z Británie do Spojených štátov, ale že bol aj v minulých rokoch zapojený do prípravy ďalších násilných činov. Práve on vraj vyslal minulý rok strojcu najmenej jedného teroristického spiknutia v Británii do výcvikového tábora v Pakistane. Kontrašpionáž MI5 ho popisuje ako vysokého činiteľa v britskej teroristickej siete, ktorá zahrňuje kašmírske, severoafrické a iracké bunky.

Podľa Scotland Yard sa na plánovanom útoku na lietadlá podielalo až 20 teroristov, ktorí chceli prepašovať na palubu lietadiel tekutiny, ktoré by tam potom zmiešali na výbušnú látku. Ich terčom sa mali tento mesiac údajne stať lietadlá štartujúce z londýnskeho letiska Heathrow a možno i z ďalších troch britských letísk.

Protiteroristických expertov podľa Sunday Times zmarenie plánu nijako neukľudnilo. Bezpečnostní predstavitelia už varovali vládu, že sa možno pripravuje "druhá fáza" útokov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu