Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Koalíciu preverí prvá tohtoročná schôdza parlamentu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA– Hneď prvá tohtoročná parlamentná schôdza preverí súdržnosť vládnej koalície. Na úvod čaká poslancov pätica zákonov vrátených prezidentom, neskôr je na programe viacero citlivých bodov.

Rozhodovať budú o dvojakom občianstve, verejnej voľbe generálneho prokurátora aj šéfovi zlúčeného rozhlasu a televízie. S riadnou schôdzou by sa mali uskutočniť aj dve mimoriadne zvolané. Smer-SD na nich plánuje vyjadriť nedôveru ministrovi zdravotníctva Ivanovi Uhliarikovi (KDH) a umožniť ďalšiu tajnú voľbu generálneho prokurátora.

Prvým zákonom, ktorý vrátil prezident, je novela o sudcoch a prísediacich. Ústavnému súdu a všeobecným súdom ukladá povinnosť sprístupňovať všetky právoplatné rozhodnutia na internete a zavádza verejné výberové konania na miesta sudcov a predsedov súdov, verejné justičné skúšky či ruší odmeny sudcom.

Novelu o štátnom jazyku prezident vrátil, pretože sa mu nepáčilo, že aj keď ministerstvo kultúry zistí porušenie zákonných povinností, pokutu udeliť nemusí. Navrhuje preto, aby boli sankcie povinné. Novela zmierňuje niektoré ustanovenia súčasnej normy schválenej Ficovým kabinetom.

Pri novele školského zákona prezident nesúhlasil, aby bolo zákonom určené, že žiaci sa musia povinne učiť angličtinu. Poslanci sa budú opäť venovať vetovanému zákonu o financovaní základných škôl, stredných škôl a školských zariadení. Prezident nesúhlasil s názvami verejná škola, verejná materská škola a verejné školské zariadenie. Podľa novely by mali súkromné a cirkevné školy dostávať minimálne 88 percent z finančných prostriedkov, ktoré dostávajú obecné školy alebo školy zriaďované štátom či samosprávou. Poslanci tiež prerokujú vrátenú novelu zákona o zdravotných poisťovniach.

Otvorený zostáva výsledok hlasovania o normách upravujúcich postoj Slovenska k dvojakému občianstvu, keďže líder Obyčajných ľudí Igor Matovič sa nechce podriadiť koaličnej dohode. Tri z vládnych strán (SDKÚ-DS, Most-Híd a SaS) navrhujú opäť umožniť Slovákom vlastniť dva pasy a do zákona o štátnom občianstve vložiť ustanovenie, podľa ktorého Slovensko neuznáva druhú štátnu príslušnosť, ak bola nadobudnutá v rozpore s medzinárodným právom. Matovič si myslí, že takýto postoj nerieši problém s maďarským zákonom o občianstve. Trvá na tom, aby o pas prišli ľudia, ktorí získali cudziu štátnu príslušnosť bez toho, aby v tejto krajine aspoň rok žili, pracovali, študovali, podnikali alebo z nej pochádzali ich blízki príbuzní. Poslanci za Smer-SD chcú zmäkčiť zákon tak, aby umožnil občanom žijúcim v zahraničí požiadať o cudzie občianstvo bez straty slovenského. Podľa ich návrhu novely by slovenskí občania mohli nadobudnúť cudzie občianstvo, ak majú v cudzine evidovaný pobyt najmenej šesť mesiacov.

V stredu sa na mimoriadne zvolanej schôdzi zákonodarcovia Smeru-SD pokúsia primať Národnú radu, aby si od predsedu parlamentu Richarda Sulíka vyžiadala opakovanú voľbu generálneho prokurátora. V najsilnejšej opozičnej strane sa nazdávajú, že je povinnosťou predsedu parlamentu, aby voľbu generálneho prokurátora opakovane vyhlasoval. Koalícia chce naopak s voľbou počkať, kým nebude schválená novela rokovacieho poriadku, ktorá by umožnila verejnú voľbu. V prvom čítaní o nej budú rozhodovať už počas schôdze, ktorá sa začne dnes.

Predseda strany Smer-SD Robert Fico avizoval na február aj odvolávanie ministra Uhliarika. Jeho konanie v prípade udelenia výnimky pre vakcínu spoločnosti Pfizer označil za učebnicový príklad klientelizmu a korupcie.

Poslancov čaká aj voľba generálneho riaditeľa RTVS. Vypočutie kandidátov sa začne v mediálnom výbore na budúci pondelok, voľba by sa podľa Dušana Jarjabka (Smer-SD) a Magdalény Vášáryovej (SDKÚ-DS) mohla uskutočniť už na budúci piatok. Trojica koaličných poslancov chce zvýšiť budúcemu šéfovi RTVS plat z terajšieho štvornásobku na sedemnásobok priemernej mzdy. Podľa Tomáša Galbavého (SDKÚ-DS) je súčasných 3000 eur málo na zaplatenie kvalitného manažéra. Ak parlament návrh schváli, plat by bol približne 5200 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu