Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na Nobelovu cenu za mier navrhli WikiLeaks

Ilustračné foto
Ilustračné foto

OSLO - Nórsky poslanec Snorri Valen navrhol na Nobelovu cenu za mier pre rok 2011 internetový server Wikileaks, ktorý sa zameriava na zverejňovanie dôverných a utajovaných informácií. Odôvodnil to tým, že touto činnosťou Wikileaks významne prispieva k zvýšeniu transparentnosti vo svete, nevynímajúc demokratické spoločnosti. Napísala to dnes agentúra AFP.

"Čínsky disident Liou Siao-po dostal vlani Nobelovu cenu za svoj boj za ľudské práva, demokraciu a slobodu prejavu v Číne. Podobne Wikileaks prispel k presadzovaniu týchto hodnôt v celom svete, a zameral sa okrem iného proti korupcii, vojnovým zločinom a mučeniu, často páchaných spojencami Nórska," napísal na svojom blogu Valen, bez toho, aby priamo menoval Spojené štáty.

Wikileaksu k dobru pripisuje Valen tiež podiel na terajšej ľudovej revolte v Tunisku. "Tým, že zverejnil finančné záležitosti rodiny tuniského prezidenta, prispel Wikileaks svojou troškou k pádu diktatúry po 24 rokoch," mieni poslanec.

Server Wikileaks na seba prvýkrát celosvetovo upozornil uverejnením mnohých dôverných materiálov o vojne v Iraku a Afganistane. V poslednej dobe publikuje viac ako 250 000 dokumentov americkej diplomacie, predovšetkým tajné depeše veľvyslancov USA z niekoľkých krajín. To vyvolalo medzi Assangem a Spojenými štátmi "solídne nepriateľstvo", pripomína AFP.

Mnoho odborníkov nomináciu Wikileaks na Nobelovu cenu za mier predpokladala. Väčšina ho napriek tomu nepovažuje za favorita. "Dôvodom je, že sú oprávnene a tvrdo kritizovaní za zverejnenie takých informácií, ktoré môžu mať neblahé dôsledky pre radu osôb a pre diplomaciu," povedal riaditeľ nórskeho mierového inštitútu Prio Kristian Berg Harpviken.

Meno tohtoročného laureáta Nobelovej ceny za mier oznámia v októbri.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu