Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

USA zasiahla obrovská snehová búrka!

Autá majú so snehom veľké problémy
Autá majú so snehom veľké problémy

CHICAGO - V Spojených štátoch zúri od utorka gigantická snehová búrka. Husté sneženie, silný vietor a mrznúci dážď postihujú územie od štátu Nové Mexiko na juhu po štát Maine na severovýchodnom pobreží USA. Meteorológovia podľa agentúry AP varujú, že to najhoršie má ešte len prísť.

Búrka podľa odhadov zasiahla až tretinu americkej populácie. V štátoch Wisconsin, Missouri, Oklahoma a Illinois bol vyhlásený výnimočný stav. Hlavné americké aerolínie zrušili k včerajšiemu popoludniu viac ako 5400 letov.

Búrka postupuje z vnútrozemia USA, kde napáchala veľké škody v poľnohospodárstve, smerom na severovýchod. Chicago, ktoré v tejto oblasti leží, bude čeliť jednej z najhorších kalamít za niekoľko desaťročí. Podľa Národnej meteorologickej služby má na mesto spadnúť až 60 cm mokrého snehu. Juh Spojených štátov sa snehu vyhne, ale môže byť zasiahnutý mrznúcim dažďom.

Mrazivé podmienky a sneženia ohrozujú úrodu pšenice a dobytok v kľúčových poľnohospodárskych štátoch USA - v Oklahome, Kansase a Missouri. Ministerstvo poľnohospodárstva sa obáva predovšetkým o päťmiliónové stáda dobytka v Oklahome. V oklahomskom meste Tulsa poveternostné podmienky spôsobili, že dnes prvýkrát vo svojej histórii nevyjde denník Tulsa World.

Nie je pravdepodobné, že by búrka vážnejšie ohrozila hospodársky rast USA, avšak mnohé štáty a obce po sérii snehových búrok v januári už vyčerpali celoročný rozpočet na odpratávanie snehu.







Snehová búrka v UUSA
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu