Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Snehová búrka sa blíži, zasiahne 100 miliónov ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Spojené štáty tento týždeň možno čaká snehová búrka historických rozmerov. Mohla by zasiahnuť až tretinu obyvateľov krajiny, teda okolo 100 miliónov ľudí.

Na svojich webových stránkach o tom informovala stanica The Weather Channel. Následky búrky by podľa nej mohli byť cítiť na území od východného úpätia Skalistých hôr cez údolie rieky Ohio až po pobrežie Nového Anglicka na severovýchode krajiny.

"Niekoľkodenná, potenciálne historická a ničivá búrka na území niekoľkých regiónov začne zúriť dnes a bude trvať do stredy," uviedla stanica. Dodala, že na juhu krajiny zároveň hrozia silné búrky, ktoré by mohli spôsobiť ničivé vetry, krupobitie a niekoľko tornád.

Ak sa predpoveď vyplní, postihne snehová búrka najviac stredozápad Spojených štátov. Medzi ohrozenými mestami je napríklad Denver, Oklahoma City, Kansas City, Chicago či Detroit. Očakáva sa veľké sneženie sprevádzané silnými vetrami. Búrka by mohla ohroziť ľudské životy a zastaviť cestnú dopravu.

Dlhý pás územia naprieč USA od Arkansasu až po východné pobrežie by potom mohla zasiahnuť ľadová búrka, teda búrky so zmrznutým dažďom spôsobujúcim námrazu. V niektorých mestách by mohla byť až 2,5 centimetra silná a pripraviť státisíce ľudí na niekoľko dní až týždňov o elektrinu.

Spojené štáty prinajmenšom v niektorých častiach tento rok zažívajú nezvyčajne tuhú zimu. Cez severovýchod sa tak napríklad minulý týždeň prehnala piata veľká búrka tohtoročnej zimy.

V New Yorku tak v januári napadol asi dvojnásobok priemerného množstva snehu. Počasie spôsobuje dopravné komplikácie a mnohé mestské pokladne už pripravilo o všetky peniaze na zimnú údržbu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu