Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Káhira sa chystá na "miliónový pochod"

Protesty v Káhire
Protesty v Káhire

KÁHIRA - V uliciach Káhiry sa od rána zhromažďujú desaťtisíce ľudí, aby sa zúčastnili "miliónového pochodu", ktorého cieľom je zvrhnutie vlády prezidenta Husního Mubaraka.

Podľa agentúry AP egyptské úrady blokujú cesty vedúce do hlavného mesta. V celej krajine sa zastavila všetka medzimestská autobusová aj železničná doprava. Väčšina protestujúcich, ktorých počet agentúra DPA pred poludním SEČ odhadla až na 100-tisíc, mieri na námestie Tahrir, teda námestie Oslobodenia, kde aj v predchádzajúcich siedmich dňoch bolo centrum demonštrácií, ktoré si zatiaľ vyžiadali až 300 obetí.

V centre Káhiry je armáda, tá v pondelok sľúbila, že proti účastníkom pochodu nepoužije silu. Zhromaždeným, ktorí skandujú heslá proti režimu a Mubarakovi, pred príchodom na námestie civilisti kontrolujú doklady totožnosti a prehľadávajú ich. Na proteste je údajne podstatne viac príslušníkov zakázaného Moslimského bratstva ako v predchádzajúcich dňoch.

Úrady sa snažia demonštrantom situáciu všemožne komplikovať. Prerušili nielen cestné spojenie s Káhirou, ale aj s Alexandriou, Suezom alebo Mansúrom. Podľa DPA sa chystá aj prerušenie mobilného telefonického spojenia. Problémy sa nevyhýbajú ani novinárom.

Korešpondent BBC na káhirskom letisku uviedol, že úrady žurnalistom, ktorí priletia do krajiny, zhabú všetky vysielacie zariadenia. Na letisku tiež čaká asi 4500 cestujúcich, ktorí sa snažia dostať z krajiny. Podľa dubajskej televízie Al-Arabíja sa na demonštráciu chystajú aj stúpenci Mubaraka.

Protest organizovaný prezidentovou Národnou demokratickou stranou sa má uskutočniť v meste Ismajlíja asi 125 kilometrov východne od Káhiry. DPA uviedla, že asi 2000 priaznivcov hlavy štátu sa zišlo aj v hlavnom meste. Ku stretom medzi skupinami demonštrantov zatiaľ nedochádza.

Mubaraka (72), ktorý krajine vládne 30 rokov, jeho odporcovia obviňujú najmä z autoritárskej vlády, ignorovania požiadaviek chudobných a rastúcej korupcie. Mubarak zatiaľ nedal najavo, že by sa chystal vzdať svojho postu, iba opakovane obmenil vládu. To sa ale demonštrantom, ktorí trvajú na jeho odstúpení, zdá byť nedostatočné. "Neprijmeme od neho nič iné, než že sadne do lietadla a odletí," vyhlásil dnes jeden z protestujúcich.

Ak by Mubarak nakoniec odstúpil, stal by sa druhou hlavou arabského štátu, ktorá sa po protestoch vzdala funkcie. Tuniský prezident Zin Abidín bin Alí po rozsiahlych demonštráciách vo svojej krajine 14. januára rezignoval a utiekol do zahraničia.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu