Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Americkí vojaci evakuujú svojich

BEJRÚT - Na plážach v Bejrúte sa vylodilo 40 amerických vojakov! Ich cieľom nebolo zasiahnuť do konfliktu medzi Izraelom a Hizballáhom, ale kontrolovať odchod Američanov z Libanonu. Viac ako 1 000 ľudí sa včera nalodilo na americkú vojnovú loď Nashville a opustilo vojnou zmietaný Libanon. Izrael včera pokračoval v náletoch na Bejrút a bašty Hizballáhu.

V Libanone nastala humanitárna kríza, viazne všetko zásobovanie a Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov sa pripravuje na pomoc státisícom Libanončanov, ktorí opustili svoje domovy. Libanonský premiér Fuád Siniora požiadal medzinárodné spoločenstvo o okamžitú pomoc. "Krajina sa mení na franforce. To, čo sa deje, nemá v libanonskej histórii obdobu. Sme na kolenách," povedal Siniora.

Libanonská vláda útoky Izraela, pri ktorých zahynulo už 324 civilistov, označila za masakry. Priznala však, že nie je v jej moci ozbrojiť Hizballáh, ktorý sa stal štátom v štáte, a ktorý je riadený Sýriou a Iránom.

V prípade, že Izrael do krajiny pošle pešiakov, libanonská armáda nebude čakať a zasiahne. Pozorovatelia tvrdia, že do konfliktu na Blízkom východe sa môžu čoskoro zapojiť aj Sýria a Irán.

Na okamžité prímerie vyzvalo OSN i väčšina veľmocí sveta, s výnimkou USA. Rusko včera uviedlo, že vojenské kroky Tel Avivu ďaleko prekročili rámec protiteroristickej operácie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu