Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Bush Izraelu: Máte týždeň na bombardovanie!

Americký prezident Bush údajne dal Izraelu týždeň na bombardovanie pozícií Hizballáhu.
Americký prezident Bush údajne dal Izraelu týždeň na bombardovanie pozícií Hizballáhu.

BEJRÚT/JERUZALEM - Izrael aj libanonské hnutie Hizballáh sú pripravení na dlhú vojnu. Vďaka jednoznačnej podpore Spojených štátov židovskému štátu neexistuje žiadna nádej na blízke prímerie. USA dali Izraelu ďalší týždeň na bombardovanie pozícií Hizballáhu. Letectvo prvýkrát zasiahlo aj centrum Bejrútu.

Pri včerajších útokoch zahynulo 57 civilistov, militanti zabili dvoch a uniesli ďalšieho izraelského vojaka. „Je jasné, že Američania dávajú zelenú Izraelcom. Ich útoky budú môcť pokračovať asi jeden týždeň,“ napísal britský denník The Guardian s odvolaním sa na európskych a izraelských diplomatov. Vojna by však mala byť časovo obmedzená, aby sa situácia na Blízkom východe nevymkla spod kontroly.

Americká stratégia chce poukázať na napojenie Hizballáhu na Sýriu a Irán. Vysokopostavený veliteľ izraelskej armády Alon Friedman však vyhlásil, že Izrael nechce, aby sa tieto krajiny zapojili do súčasného konfliktu. OSN vyhlásilo, že hranice medzi Izraelom a Libanonom by mohol kontrolovať spoločný kontingent zložený z libanonskej armády a medzinárodného spoločenstva.

Z Libanonu húfne odchádzajú cudzinci, včera krajinu opustilo aj 2 400 Američanov. V krajine podľa zahraničných pozorovateľov vypukla vážna humanitárna kríza, svoj domov opustil každý šiesty obyvateľ. Viac ako 700-tisíc Libanončanov hľadá úkryt pred bombami na vidieku. V dôsledku bombardovania viazne zásobovanie potravinami.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu