Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sýria plánuje podporiť Hizballáh a Libanon v boji proti Izraelu

DAMASK – Sýria v piatok oznámila, že bude podporovať organizáciu Hizballáh a Libanom proti izraelským útokom. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na prehlásenie sýrskej vládnej strany Baas.

„Sýrsky ľud je plne pripravený podporovať libanonský ľud a ich hrdinský odpor, aby sa udržal a čelil barbarskej izraelskej agresii a jeho zločinom,“ uvádza sa v komuniké vedenia strany. V texte sa ďalej píše, že Izrael a USA sa snažia zlomiť arabský odpor vo všetkých okupovaných krajinách.

O vzniknutej situácii v piatok telefonicky jednali talianský premiér Romano Prodi a sýrsky prezident Bašár Asad. Podrobnosti ich rozhovoru nie sú známe, agentúry ale upozorňujú, že ide o prvý kontakt na tak vysokej úrovni medzi sýrskym a západným predstaviteľom od minuloročnej vraždy libanonského premiéra Rafíka Harírího. Z organizácie atentátu je obviňovaná práve Sýria.

Izrael v noci pokračoval v náletoch na vybrané ciele v Libanone a tiež v pásme Gazy. V Libanone lietadlá ostreľovali most asi 20 kilometrov od Bejrútu. Útok si vyžiadal 17 zranených. Ide o pasažierov dvoch vozidiel, ktoré cez most prechádzali.

Ďalších päť náletov podniklo letectvo na juholibanonský prístav Sajdá. Rakety dopadli do blízkosti stanovísk libanonskej armády a rezidencie predsedu parlamentu Nabího Barrího. Bombardovaný bol most na severe mesta a tiež cesta na jeho juhu v blízkosti najväčšieho palestínskeho utečeneckého tábora Ajn Hilvá, kde žije asi 40.000 ľudí.

Od stredy zahynulo pri izraelskej operácii v Libanone podľa agnetúry AFP 66 ľudí a okolo 200 utrpelo zranenia. Agentúra AP hovorí o 73 obetiach. Hizballáh ostreľuje raketami severný Izrael a zabil štyroch občanov židovského štátu. Od začiatku incidentu zomrelo 8 izraelských vojakov.

Ozbrojené krídlo Hizballáhu je zodpovedné za únos dvoch izraelských vojakov, ktorí padli do jeho rúk v stredu. Tretieho izraelského vojaka uniesli koncom júna do pásma Gazy palestínsky radikáli.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu