Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Turisti zájazdy do Izraela nerušia, o pobyty je vraj stále záujem

Konflikt na Blízkom východe sa vyhrotil v stredu po tom, čo Izrael po sérii náletov na ciele v Libanone začal s blokádou krajiny.
Konflikt na Blízkom východe sa vyhrotil v stredu po tom, čo Izrael po sérii náletov na ciele v Libanone začal s blokádou krajiny.

BRATISLAVA - Ozbrojený konflikt medzi Izraelom a Libanonom zatiaľ slovenských turistov od zájazdov na Blízky východ neodradil. Slováci, ktorí v súčasnosti trávia dovolenku v Izraeli, nemajú záujem o prerušenie pobytu. Neodhlasujú sa ani zo zájazdov plánovaných v najbližších týždňoch. ČTK to povedali zástupcovia cestovných kancelárií, ktoré organizujú výlety do Izraela. Do Libanonu sa zájazdy zo Slovenska pravidelne neorganizujú, Slováci tam jazdia skôr individuálne.

"V súčasnosti máme v Izraeli skupinu 55 turistov. Zatiaľ nemáme ohlasy, že by chceli ísť domov," povedal riaditeľ cestovnej kancelária Awertour Vladimír Mašterla. "Ak by sa však napätie stupňovalo, ďalší zájazd v auguste by sme nepustili," dodal.

Konflikt na Blízkom východe sa vyhrotil v stredu po tom, čo Izrael po sérii náletov na ciele v Libanone začal s blokádou krajiny s úmyslom čo najviac izolovať hnutie Hizballáh, ktoré unieslo dvoch izraelských vojakov. Nálety pokračovali aj dnes ráno. Pri bojových akciách od stredy zahynulo už viac ako 60 ľudí a viac ako 100 sa zranilo. Slováci by medzi nimi nemali byť.

Hnutie Hizballáh reagovalo na kroky Izraela raketovými útokmi a spoza hraníc ostreľovalo izraelské pobrežné mesto Haifa. "Naši turisti sa nepohybujú v rizikových oblastiach, sú hlavne pri Mŕtvom mori," povedala zástupkyňa cestovnej kancelárie Paxtour Karolína Šagátová. V Izraeli má firma v súčasnosti viac ako 50 klientov. Ďalší zájazd do Izraela plánuje Paxtour na 10. augusta. "Zatiaľ sa nám ani jeden neodhlásil, naopak ďalej predávame," dodala.

Slovenskí turisti jazdia to Izraela hlavne na pútnické, poznávacie alebo oddychové zájazdy. Medzi ich ciele patria historické miesta a Mŕtve more. Do Libanonu cestovné kancelárie kvôli nízkemu záujmu zájazdy neorganizujú, turisti ho však navštevujú. Ministerstvo zahraničných vecí už informovalo o možnosti evakuácie z Libanonu. Občania môžu využiť mimoriadne lety z Damasku do Viedne. Zatiaľ záujem prejavili štyria Slováci, informoval tlačový odbor ministerstva.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu