Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Izraelský útok na južný Bejrút si vyžiadal troch mŕtvych a 55 zranených

BEJRÚT - Traja ľudia zahynuli a ďalších 55 utrpelo podľa polície zranenia, keď izraelské bojové lietadlá zaútočili dnes pred úsvitom na južnú štvrť Bejrútu, baštu Hizballáhu. Stalo sa tak pár hodín po tom, ako izraelský premiér Ehud Olmert nariadil zintenzívniť odvetné akcie v súvislosti s únosom dvoch izraelských vojakov libanonským militantným hnutím.

Lietadlá zasiahli most v husto obývanej šiitskej štvrti a palivový sklad v elektrárni pri meste. Terčom bola aj diaľnica k bejrútskemu medzinárodnému letisku. Predtým si izraelské nálety vynútili uzavretie hlavnej diaľnice spájajúcej Bejrút so sýrskym Damaskom. Podľa miestnej televízie dnešné izraelské útoky spôsobili okrem strát na životoch v oblasti aj vznik požiarov.

Rozhodnutie vystupňovať útoky vzišlo z porady bezpečnostných šéfov po dni, počas ktorého Izrael blokoval libanonské prístavy, ostreľoval bejrútske letisko a dve vojenské základne a útočil na mosty a domy na juhu krajiny. Libanon tak prakticky zostal izolovaný zo vzduchu, zeme a od mora.

Izraelské vzdušné útoky a ostreľovanie si vyžiadalo životy najmenej 55 libanonských civilistov, odkedy Hizballáh zajal v stredu na hraniciach dvoch vojakov.

Rakety Hizballáhu vystrelené na sever Izraela zabili dvoch izraelských civilistov a zranili 95 osôb. Dve rakety zasiahli prístav Haifa, z čoho Izrael obviňuje Hizballáh a označuje to za "závažnú eskaláciu", keďže Haifa je až 30 kilometrov od libanonskej hranice. Hizballáh popiera, že by vystreľoval rakety na Haifu.

Dovedna Hizballáh podľa Izraela vystrelil vo štvrtok viac ako 120 rakiet na mestá a dediny na severe židovského štátu a spôsobil paniku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu