Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Začala sa vojna!?

Izrael už zaútočil aj na Libanon.
Izrael už zaútočil aj na Libanon.

BEJRÚT/JERUZALEM - Izraelská armáda včera prekročila hranice susedného Libanonu. Izrael tak bojuje už na dvoch frontoch - okrem Libanonu aj v Gaze. Stalo sa tak po tom, čo radikáli zo šiitského hnutia Hizballáh, ktoré je súčasťou libanonskej vlády, včera uniesli dvoch izraelských vojakov. Izraelský premiér to označil za „vojnový čin“.

Izrael začal včera povolávať zálohy, čo signalizuje začiatok rozsiahlej vojenskej akcie. K hraniciam s Libanonom presunul 6 000-člennú jednotku rýchleho nasadenia. Hizballáh už ráno vystrelil niekoľko rakiet na izraelské dediny a uniesol dvoch vojakov. Podľa izraelského premiéra Ehuda Olmerta reakcia bude „veľmi bolestivá a ďalekosiahla“. Útoky označil za „vojnový čin a útok zvrchovaného štátu“.

Izraelské letectvo včera zničilo tri mosty pri pohraničných mestách a následné zrážky si vyžiadali životy siedmich izraelských vojakov a dvoch libanonských civilistov. Zajatie ďalších príslušníkov izraelskej armády hnutím Hizballáh posilní postavenie palestínskeho Hamasu. Jeho radikálne krídlo stojí za únosom Gilada Šalita, po ktorom od 25. júna pátra izraelská armáda v Gaze. Tvrdá ofenzíva na palestínskom území si vyžiadala už 60 obetí. Hamas i Hizballáh sa snažia židovský štát donútiť k výmene zajatcov, ktorí sú väznení v izraelských väzniciach. Izrael to však odmieta.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu