Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Večerný štart raketoplánu Discovery ohrozuje počasie

Zobraziť galériu (2)

CAPE CANAVERAL - Po takmer jednom roku má dnes do vesmíru opäť poletieť americký raketoplán Discovery. Sedemčlenná posádka sa chystá počas 12-dňovej misie doručiť nové zásoby a výbavu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS. Štart však ohrozuje nepriaznivé počasie na Floride a pravdepodobnosť odkladu je 60 %.

Len druhý let raketoplánu amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) za uplynulé dva roky sa má začať o 21.49 SELČ. Búrky a nebezpečenstvo bleskov však robia vrásky na čelách vedcov NASA a 7- -členná posádka pod vedením Steva Lindseyho je v neistote.

Napätie však vyvoláva najmä samotná misia, ktorá je stále v tieni tragickej havárie Columbie z februára 2003. NASA si však tentoraz verí. „Discovery je vo výbornom stave a momentálne neevidujeme žiadne problémy. Naši technici neúnavne pracovali celý rok, aby urobili tento let čo najbezpečnejší pre posádku,“ povedal riaditeľ testov NASA Jeff Spaulding.

Let má však aj odporcov v osobách hlavného inžiniera NASA Christophera Scolesa a bezpečnostného analytika Bryana O´Connora, ktorí hlasovali proti štartu. NASA odhaduje pravdepodobnosť havárie na 1:100, keďže problém s odlepovaním izolačnej peny počas štartu sa od havárie Columbie úplne nevyriešil.

Zaujímavosťou letu je, že s piatimi Američanmi a jedným Britom poletí aj nemecký kozmonaut Thomas Reiter z Európskej vesmírnej agentúry (ESA), ktorý ostane na ISS šesť mesiacov. Bude tam prvým kozmonautom z krajiny mimo USA a Ruska na palube ISS.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu