Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Veliteľka raketoplánu: Z vesmíru je vidieť ekologické škody

HOUSTON – Pohľad z vesmíru ukazuje rozsiahle ekologické škody na povrchu Zeme. Povedala to veliteľka raketoplánu Discovery Eileen Collinsová a zdôraznila, že k ochrane prírodných zdrojov je potrebné väčšie úsilie.

Vedenie amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) stále zvažuje, či sa budú musieť kozmonauti vybrať do vesmírneho priestoru ešte raz a opraviť poškodený tepelný kryt.

„Niekedy vidíte eróziu a vidíte, kde sú odlesnené plochy. V niektorých častiach sveta je to veľmi rozsiahle,“ povedala Collinsová v rozhovore s japonskými predstaviteľmi.

„Ako astronauti by sme chceli vyzvať, aby sa ľudia dobre starali o Zem a nahradzovali zdroje, ktoré boli použité,“ povedala Collinsová z paluby Discovery, ktorá je teraz ukotvená na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) asi 350 kilometrov nad povrchom Zeme.

Collinsová, ktorá absolvuje už štvrtý let raketoplánu, zdôraznila i potrebu ochrany atmosféry. „Atmosféra vyzerá skoro ako škrupinka na vajíčku, je veľmi tenká. Vieme, že nemáme veľa vzduchu a preto musíme chrániť, to čo máme,“ povedala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu