Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Britská polícia už priznala, že minulotýždňový záťah v Londýne bol omyl

LONDÝN - Britská polícia už podľa tlače neoficiálne dospela k záveru, že piatkový zásah špeciálneho oddielu v dome vo východnom Londýne bol omyl. Na základe informácií kontrašpionáže sa domnievala, že v dome je chemická nálož a pri operácii postrelila jedného z obyvateľov domu. Po štyroch dňoch prehľadávania však žiadnu chemickú látku na prípadnú výrobu nálože nenašla.

Oficiálne však zatiaľ policajná operácia neskončila. Hovorca Scotland Yardu potvrdil, že policajti budú v dome pracovať ešte do konca týždňa. Odmietol sa za akciu ospravedlniť. O rozsiahlej operácii bol vopred informovaný ministerský predseda Tony Blair a minister vnútra. Viac než 250 policajtov, niektorí s ochrannými protichemickými oblekmi, vtrhlo v piatok o štvrtej ráno do podozrivého domu. Nad oblasťou bola vyhlásená bezletová zóna a ulica bola uzatvorená. Kontrašpionáž MI5 totiž získala zo svojho zdroja správu, že sa tam pracuje na výrobe toxickej nálože. Zdroj MI5 vraj aj popísal vestu, v ktorej údajný terorista nálož ponesie do metra alebo do niektorej z reštaurácií, kde ju bude chcieť odpáliť.

Jedným z príznakov priznania chyby je verejná diskusia o tom, kto za akciu nesie zodpovednosť. Scotland Yard zdôrazňuje, že po tom, čo dostal od MI5 konkrétne informácie o tom, že je dôvodné podozrenie ohľadne kyanidovej nálože, nemal inú možnosť, než dom obsadiť. MI5 uvádza, že v Británii pracuje niekoľko teroristických skupín, ktoré prejavujú silný záujem o znalosti, ako vyrobiť chemickú zbraň. Policajné zložky sú si vedomé, že za mesiac bude výročie vlaňajších teroristických útokov v londýnskej mestskej doprave, takže sa obávajú, že nejaká skupina chystá akciu. Rizikom sú podľa britskej polície tiež futbalové majstrovstvá, ktoré vylákajú veľké množstvo ľudí do podnikov, aby spoločne sledovali zápasy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu