Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Americkí mariňáci vraj v Iraku úmyselne zabili nevinných civilistov

WASHINGTON - Príslušníci americkej námornej pechoty, nazývaní mariňáci, koncom minulého roka chladnokrvne zabili nevinných irackých civilistov v reakcii na smrť jedného ich kamaráta. Vyhlásil to v stredu poslanec z opozičnej Demokratickej strany John Murtha. V rovnaký deň sa o prípade zmienil aj americký časopis Army Times, podľa ktorého sú už vyšetrovaní najmenej traja dôstojníci týchto špeciálne cvičených jednotiek.

"To neboli bomby pri ceste, ktoré zabili týchto nevinných ľudí," okomentoval zákonodarca incident, ku ktorému došlo 19. novembra 2005 v meste Hadísa v strednom Iraku. Armáda vážnosť incidentu popiera, ale podľa neoficiálnych zdrojov mariňáci vhodili do niekoľkých domov granáty a usmrtili minimálne 15 osôb vrátanie žien a detí, podľa poslanca možno až dvakrát toľko.

Americké jednotky reagujú prehnane v dôsledku dlhodobého tlaku, ktorému v tejto arabskej krajine čelia a chladnokrvne zabíjajú nevinných civilistov, vyhlásil Murtha, ktorý bojoval vo vojne vo Vietname a bol niekoľkokrát vyznamenaný, a ktorý vlani predložil prvý oficiálny návrh na okamžité stiahnutie síl USA z Iraku.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu